Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skarpt läge i ”X factor”

/
  • Gruppen JEM.
  • Gruppen Hey Mary.
  • Gruppen Njoy.
  • ”Jag går in för att vinna. Men jag är inte bitter om jag inte går hela vägen, så länge jag har visat vad hiphop är och vem jag är så är jag cool”, säger rapparen Malcolm Brandin.
  • Frida Sandén, som faktiskt coachats på Helges i Andersberg, har en klar bild av vem hon är som artist och vad hon vill göra. ”Jag har en ganska hes röst, inte en perfekt balladröst. Jag gillar mer att sjunga åt det rockiga hållet”.

Efter veckor av gallringar är tolv ­finalister nu redo att kliva in i direktsändningarna i TV 4:s ”X factor”. Rapparen Malcolm Brandin är ”sjukt peppad”.

– Det känns bra att vara den första rapparen i en sådan här final. Det är tv-historia, säger han.

Annons

I kväll klockan 20 är det dags för den första direktsända finalen i ”X factor”.

Vägen dit har varit lång för deltagarna, men den har sett lite olika ut. Medan några av finalisterna har stått i den ringlande kön och hoppats på att ens få möta juryn har andra handplockats till ”X factor” just för att produktionen tycker att de har en så kallad X factor – det där svårdefinierbara ”det” som talangscouter brukar tala om.

En av de sistnämnda är rapparen Malcolm Brandin från Bredäng.

– De som jobbar för ”X factor” hade blivit tipsade om att jag var en bra rappare, berättar den nyblivne 22-åringen, och säger att han till en början var skeptisk till att vara med i en talangjakt.

Sedan såg han att programmet verkade ta hiphop och rap på allvar, något som han inte sett i andra tv-tävlingar.

– Då blev jag intresserad. Jag ville inte att rap skulle visas i tv för första gången och att någon annan än jag skulle visa vad det handlar om. Det skulle bara bli dåligt. Det är min plikt att visa vad hiphop är.

Ett tungt ansvar vilar alltså på Malcolm Brandins axlar. Medan många av de andra finalisterna går upp på scenen och framför egna versioner av kända låtar skriver rapparen en helt ny låt varje vecka.

– Jag får inte välja mina egna beats, vilket suger. Men det är också en utmaning. De ger mig ett beat och jag har tre dagar på mig att skriva en låt, säger han, och tillägger snabbt:

– Jag skulle inte vilja ha det på något annat sätt. Att rappa någon annans text är emot mina principer.

På ungefär samma sätt som Malcolm Brandin kom den 18-åriga sångerskan Frida Sandén, hittills kanske mest känd som Molly Sandéns lillasyster, in i ”X factor”. Som 13-åring tävlade hon för Sverige i Junior Eurovision Song Contest, men efter det tog hon ett steg tillbaka. Förfrågan kom lägligt.

– Jag har tagit tid på mig att hitta vem jag är och vad jag vill göra. Så kom den här chansen och jag kände att ”X factor” är helt rätt för det jag vill göra. Det är klart att det är jätteläskigt också, jag hade inte stått på en scen på nästan fem år, berättar hon.

Jurymedlemmen Andreas Carlsson är glad att ”X factor” har lyckats locka en ”ny typ av sökande” som inte kunnat ses i ”Idol” och andra tv-talangjakter.

– Det är rap-dimensionen och det här urbana som Ison har bidragit med. Och nivån är väldigt hög, säger han.

Therese Lindström/TT Spektra

Mer läsning

Annons