Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skoj men några skruvar för mycket

/
  • I ”Cockpit” spelar filmens regissör Mårten Klingberg den sexistiska mansgrisen och kollegan Jens medan Jonas Karlsson gör rollen som Maria.
  • Jonas Karlsson lånar sin syster Marias identitet för att få ett jobb i komedin ”Cockpit”.

Det ska visst inte heta han eller hon längre utan hen. Så kan man också tolka temat till den här komedin som är en sorts svensk variant av gamla filmer som ”Tootsie” och ”Mrs Doubtfire”.med Dustin Hoffman respektive Robin Williams.

Annons

Jonas Karlsson klarar sin ombyliga roll som man och kvinna på ett galant vis, nästan som en look-a-like från Lindarw i After Dark-gänget. Ja, Jonas bär upp hela filmen från början till slut, omgiven av besvärande många elaka typer inklusive mamman till denne flygkapten Valle Andersson som plötsligt får sparken från sitt älskade yrke.

Efter att han sökt otaliga jobb och fått nobben, samtidigt som hans fru tagit ut skilsmässa och tvingat honom att flytta till sin syster, så beslutar han sig för att söka jobbet på ett annat flygbolag – som för ovanlighetens skull är ute efter en kvinna vid rodret i cockpit.

Onekligen ett kul inlägg i debatten om könskvotering, samtidigt som det är en taskspark mot mulliga chauvinistiska mansgrisar.

Det är en feelgood-komedi som skulle ha tjänat på lite mer återhållsamhet med skruvmejseln. Onekligen några varv för mycket på sina ställen där det är töntvarning och det dräller av fördomar, tyvärr ska tilläggas eftersom det inte precis dräller av högklassiga svenska komedier på bio.

Men Jonas Karlsson är i alla fall perfekt, liksom några andra i birollerna, inklusive Marie Robertson som han/hon förälskar sig i och framför allt FI-systern, som spelas av Ellen Jelinek.

Om tillkomsten av komedin är resultatet av ett feministiskt initiativ är oklart, men Gudrun Schyman dyker, hör och häpna, i alla fall upp som hastigast i en scen.

Mer läsning

Annons