Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skön musik i midsommartid

Häromdagen läste jag att Sverigedemokraternas Roger Hedlund i en kommunalfullmäktigedebatt hade kallat bibliotek lyxkonsumtion. Det var hur dumt som helst, men jag ska inte bli sarkastisk.

Annons

När jag gick förbi en stor reklamskylt för Fjärran Höjder-badet såg jag att de har stavat sommar med bara ett m. Är det en Roger Hedlund-effekt eller är de bara allmänt klantiga på kommunen?

Strunt i det nu, även om jag lyxkonsumerar böcker på min altan om dagarna så ville redaktören att jag skulle skriva om midsommarmusik, dagen till ära. Jag inser att det var ju precis en sån krönika jag skrev i fjol vid samma tidpunkt. Visserligen skulle det vara rätt miljötänkt med att recykla den, men nä! Bättre att skriva om vad jag vill höra sommaren 2011.

Även om det sägs att albumen är stendöda 2011 och att man i stället bara ska fokusera på låtar så måste jag plocka fram My Morning Jackets nya som är rakt igenom lysande.

Sommarens stora hit ska ju vara Eric Amarillo om sanningen ska fram, men det är inget jag bryr mig om. Så vad ska man lyssna på denna sommar då, förutom My Morning Jackets?

Några tips är såklart det som nu kallas postdubstep eller nightbus men mycket lite av det finns på Spotify. Möjligen Jamie Woon om man är frikostig med genren, även Lovers-rockgenren är usel på Spotify, däremot lättsam pop som Belle and Sebastian och Charlatans är givna på sommaren. Artister som av någon anledning är typiska i min sommarvärld är Bryan Ferry och Paul Simon. Deras musik har ofta en lätt ton, mjuk groove och fantastisk melodi. Vi kan kalla det Balearic Beats.

Även gammal rock som kommit ut på en grym samling kallad Delta Swamp Rock: Sounds From The South: At The Crossroads of Rock, Country and Soul bör man spela men även nyare akter som Gang Gang Dance och Warpaint och glöm inte den nyligen avlidne Gil Scott Herons skiva ihop med Jamie XX.

Vad jag vill ha på sommaren är lättsamma grooves som är snudd på gammalt disco, gärna lite i moll. Låter det förvirrat? Var inte rädd, världen är full av bra låtar som är så som jag vill ha det. Det finns människor som tycker musik i electronicagenren är könlös och anemisk men inget skulle vara mera fel i dessa fall, varmare musik får du leta efter i sommaren 2011.

Så allt jag vill nu är att sitta på min altan och äta matjessill, dricka en kall tjeckisk pilsner, känna lukten från det nyklippta gräset och lyssna på dessa låtar. Och sen vill jag givetvis lyxa till det med några bra böcker också.

Till slut kan jag tipsa om min lista: http://korta.nu/sommarlåtar

PETER ALZÉN

Krönikör på GD Nöje

peter.alzn@telia.com

Mer läsning

Annons