Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skrämmande historia av Clintan

/
  • Kvinna mot systemet. Angelina Jolie som den på flera sätt ensamma Christine Collins i i ”Changeling”, ett drama, favorittippat till flera Oscars, om att förlora sitt barn. Foto: UIP

Clint Eastwood spelade snut i många filmer, en snut som inte höll sig till reglerna utan tog lagen i egna händer. Genom att ta lagen i egna händer blev han hjälte. Nu gör regissören Clint Eastwood en film om en hel poliskår som tar lagen i sina egna händer, men poliskåren visar inte upp några hjältar.

Annons

Angelina Jolie spelar Christine Collins, vars son plötsligt försvinner. Filmen bygger på en verklig historia, en skandal i Los Angeles som började 1928.

Polisen hittar en pojke som de hävdar är Christine Collins son, även när hon förnekar detta. För att dölja sin blunder försöker de hävda att hon är sinnessjuk.

Detta är ingen thriller, fast den historia som berättas är en fruktansvärd historia. Genom att berätta sin historia som om det vore en stillsam släktkrönika blir bilden av samhällsklimatet desto tydligare.

Detta händer under en tid när den enskilda människans åsikter har mycket liten betydelse. Speciellt om du är kvinna eller barn som i den här historien, men naturligtvis också om du tillhör en annan grupp av maktlösa människor. Detta är de vita männens maktrike.

Christine Collins vägrar ge upp fast hon inser att hon är maktlös och det är väl den inställningen som skapar den verkliga hjälten.

Christine Collins befinner sig i en Kafka-värld där allt vänds mot henne och Angelina Jolie kan spela denna starka karaktär som står mot allt, det har hon gjort förr som i A mighty heart.

Clint Eastwood har samlat en imponerande skara skådespelare, som John Malkovich som spelar en präst som använder sitt radioprogram för att avslöja den korrupta polisen.

Men också mer okända som Jeffrey Donovan som spelar den otrevliga polisen eller barnmördaren, spelad av Jason Butler Harner. En riktigt ruggig bekantskap.

Changeling är inte en dramatiskt övertygande film som Mystic River, den verkar mer som en bit amerikansk historia som Clint Eastwood håller upp: – Se, vad som kan hända om vi inte ser upp!

Mer läsning

Annons