Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sofi söker nästa modestjärna

/
  • Sofi Fahrman hoppas på att hitta en designer med ett tydligt eget formspråk i ”Project Runway”.

Den som vinner ”Project Runway” går en ljus framtid till mötes. Det är programledaren Sofi Fahrman säker på.

– Vi letar verkligen efter nästa stora designer. Det här är på riktigt, säger hon inför premiären i TV 3 1 oktober.

Annons

Acne, Filippa K, Odd Molly, H&M. Det har i flera år talats om ”det svenska modeundret”, och listan över svenska klädskapare som blivit framgångsrika internationellt kan göras lång.

Nu inleds sökandet efter nästa stjärndesigner, när den amerikanska designdokusåpan ”Project runway” görs i en svensk version.

Inspelningarna har pågått under sommaren på Filmhuset i Stockholm.

– På varenda visning har jag blivit imponerad – och besviken. Det är verkligen högt och lågt. Vilket känns fantastiskt för dynamiken i programmet. Redan från start insåg jag att det skulle bli tufft i toppen. Det är fyra som är riktigt bra, avslöjar moderedaktören och -bloggaren Sofi Fahrman, som inte tvekade många sekunder innan hon tackade ja till jobbet som programledare.

Varje vecka får deltagarna en utmaning. Resultatet presenteras vid en modevisning där Sofi Fahrman och hennes jurykollegor, pr-kvinnan Rossana Mariano och designern Marcel Marongiu, tillsammans med en känd gästdomare synar kreationerna i sömmarna.

Den av modeskaparna som presterat sämst vid symaskinen åker ut, tills bara en av de ursprungligen tolv återstår.

En av gästdomarna som dyker upp under säsongen är den amerikanska burleskstjärnan Dita Von Teese. Hon ger deltagarna uppdraget att skapa en scenkostym åt henne.

– Men jag kan inte säga att jag kommer att ha den på mig om vi inte gör om det på ett extravagant sätt, sade dansösen i en intervju med TT Spektra nyligen.

Den amerikanska förlagan har sedan starten 2004 letts av supermodellen Heidi Klum, som har gjort sig känd för återkommande repliker som ”In fashion one day you’re in, and the next day you’re out” och mer snärtiga avskedsfrasen ”Auf wiedersehen” vid utröstningsmomentet.

Fahrman har tagit fram en motsvarande replik, men hur den lyder vill hon inte avslöja.

– Jag vet hur svårt det är när man ska säga att ”Det är du som åker”. Jag har omformulerat det lite och släpper i väg dem med värme.

Therese Lindström/TT Spektra

Mer läsning

Annons