Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Solsidan" kan ta priset

/
  • Fredrik Wikingsson och Filip Hammar är återigen nominerade i underhållningsklassen för ”Nittileaks”.
  • Ingemar Stenmark blev årets segrare i ”Mästarnas mästare”. Programmet är nominerat till tv-priset Kristallen i dokusåpa-klassen.
  • SVT:s ”Drottningoffret” med skådespelarna Suzanne Reuter och Alexandra Rapaport i huvudrollerna.
  • Thomas Di Leva har fått mängder av nya fans sedan han medverkade i ”Så mycket bättre” i TV 4. Nu kan programmet ta hem segern som årets underhållningsprogram.

”Solsidan” kan vinna pris som årets humorprogram på Kristallengalan den 9 september. TV 4:s populära serie tävlar bland annat mot SVT-serierna ”Grotesco” och ”Starke man”.

Annons

I klassen årets tv-drama ligger SVT bra till med fyra av fem nomineringar. Det är bara TV 4:s ”Wallander” som konkurrerar med SVT-serier som ”Drottningoffret” och ”Våra vänners liv”.

Filip Hammar och Fredrik Wikingsson har dubbel vinstchans. Deras ”Nittileaks” och ”Lite sällskap” finns med bland årets tyngsta nomineringar.

– Jag är väldigt stolt över att jag och Filip kommer på egna programidéer, säger Fredrik Wikingsson.

Radarparet är nominerade i kategorierna ”Årets underhållning” och ”Årets dokusåpa”. Fredrik Wikingsson tror inte att duon kammar hem några priser, men han tycker ändå att ”Nittileaks” och ”Lite sällskap” förtjänar en särskild applåd.

– Jag är väldigt stolt över att jag och Filip kommer på våra egna program. Allt bygger på våra egna idéer. Många programformat har skitits ut från någon fabrik i Holland. Jag kan tycka att det borde finnas en egen kategori för originalformat, säger Fredrik Wikingsson, aktuell med nyhetsprogrammet ”Breaking news” som börjar sändas på måndag i Kanal 5.

I kategorin ”Årets underhållning” möter duon tufft motstånd. Där tävlar exempelvis TV 6 med ”99 saker man måste göra innan man dör”, SVT med ”Minuten” och TV 4 med ”Så mycket bättre”. Noteras bör att tre program som brukar finnas med i klassen saknas i år. ”Let’s Dance”, ”Idol” och ”Skavlan” är inte nominerade.

– Det är klart att det alltid finns program som man saknar, men jag tycker ändå att det är rätt att Kristallen fokuserar på nya program. I det stora hela är vi nöjda. ”Så mycket bättre” är ju exempelvis nominerat i underhållningskategorin, säger Fredrik Arefalk, programchef på TV 4.

Adam Alsing leder galan som hålls på Stockholmsmässan och direktsänds av TV 3. Det är inte första gången som veteranen leder tv-branschens galatillställning, redan för sex år sedan höll han i showen.

– Det ska bli jättekul att vara med igen. Kristallen blir proffsigare och mer lik de amerikanska galorna för varje år som går, säger Adam Alsing.

Under galan delar SVT, TV4, TV3, Kanal 5 och UR, tillsammans med svenska tv-producenter och tv-publiken, ut priser i 15 olika kategorier. Fyra av dem är publikpriser där tittarna själva röstar. De olika tv-bolagen turas om att sända galan, som förra årets direktsändes i TV 4.

Lotta Glimstedt/TT Spektra

Henrik Larsson/TT Spektra

Mer läsning

Annons