Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

...som går till frän attack mot knarkkriget

/

– Kriget mot knarket är över – och skurkarna vann.

Annons

Oliver Stone sitter i en hotellträdgård i Zürich och talar om sin nya film ”Savages”.

Det är en thriller om knarksmuggling mellan USA och Mexiko och Oliver Stone är hård i sina omdömen om verkligheten bakom filmen.

– De borde ha legaliserat droger för länge sedan. Men nu är det för sent. Alla skulle bli galna, säger han.

”Savages” handlar om två unga män i Kalifornien som lever på att tillverka och sälja droger. En mexikansk kartell vill ta del av inkomsterna. När de båda nobbar blir deras gemensamma flickvän kidnappad – vilket utlöser en eskalerande härva av allt blodigare våld.

– Drogkriget i Mexico har ju krävt mer än 50 000 liv på sex år. Det är fruktansvärt blodigt, och det jag visar i filmen kommer inte i närheten av hur det är i verkligheten. Det går inte att visa det på film, säger Oliver Stone.

Stone har själv aldrig dolt det faktum att han mycket länge använde droger.

– Till och från rökte jag brass i 40 år. Många av oss blev mer humana av det. När jag gick på Yale University 1968 hade jag George Bush i min klass. Han drack alkohol, använde inga droger. Det är sådana som han som har lett vårt land in i krig efter krig. Så vem är galen, Bush eller jag?

Oliver Stone menar att allt tal om kampen mot droger bara är snack, att USA:s ekonomi snarare behöver droghandeln både för sin ekonomi och för sin utrikespolitik.

– DEA, alltså Drug Enforcement Agency, får 50 miljarder dollar om året för att, som det heter, jaga narkotika. Hela vårt fängelsesystem är uppbyggt på att de flesta fångar sitter inne för knarkrelaterade brott. Det handlar om stora pengar. Det är ett krig om pengar. Och drogkriget är viktigt för vår utrikespolitik eftersom det ger oss möjlighet att gå in i andra länder och när vi väl är där expanderar vi.

Oliver Stone är en av få amerikanska filmregissörer som törs has en uttalat vänsterpolitisk agenda, men han säger sig numera vara uppgiven.

– Världen är galen. Och i USA har vi låtit sådana som Dick Cheney, den ultimata skitstöveln, ha makt. Dessa reaktionära ”assholes”, dom gav oss krigen i Panama och Grenada och Irak, och jag ger upp. Dom har spöat skiten ur oss.

– Amerikaner är inte dumma, men de är ignoranta. Dom verkar inte komma ihåg alla lögnerna om massförstörelsevapen. Och om Romney kommer till makten, då är det dags för Bush-politik igen, han kommer att bomba Iran.

Under de senaste åren har Stone vid sidan av sina långfilmer jobbat med en tv-serie som heter ”The Untold Story Of The US”.

– Det är tio delar och det är det största projektet i mitt liv. Det kommer också en bok baserad på serien. Jag hoppas att alla smarta länder kommer att visa serien.

Mer läsning

Annons