Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommaryra igen – trots protesterna

/

Förra året gick företaget som arrangerade Sommaryran Gävle i konkurs och artister och arrangörer som medverkade fick aldrig betalt. Men nu så återuppstår Sommaryran tack vare ett nystartat bolag. Något som sticker i ögonen på många.

Annons

– Det som är så tråkigt är att det känns som att de har en affäridé på att blåsa föreningar och ungdomar som engagerar sig. Går ett bolag i konkurs så registrerar de bara ett nytt på en annan person, säger PO Flodström på Gävles antirasistiska kulturförening, GARK, som hjälpte till med artistbokningarna till förra årets Sommaryra.

Månaderna innan Sommaryran förra året så la PO Flodström ner hela sin tid på att arbeta med artisterna till Sommaryran. Han låg ute med 15 000 kronor från egen ficka samt ytterligare 10-15 000 kronor för saker som gick sönder under dagarna det arrangerades.

Flera av artisterna låg ute med 3-4000 kronor för sina uppträdanden, hävdar Flodström. Pengar som inte blev återbetalade när Gavlén Event, som arrangerade Sommaryran, gick i konkurs i vintras. Nu har man startat ett nytt bolag för att återigen arrangera Sommaryran. Dock utan några artister eller lokala band.

– Det känns tråkigt att förlora pengar på sitt engagemang. Schysstast hade varit om de snackat med oss och om de gör någon vinst på årets Sommaryra så skulle de betala tillbaka. Då skulle vi känna att de brydde sig och tog ansvar för det. De borde tänka långsiktigt i deras agerande, till slut kommer ingen vilja samarbeta med dem, säger PO Flodström.

Nu har arrangörer och artister i ett sista försök gått ihop och författat ett öppet brev till arrangörerna av Sommaryran i hopp om att de ska få tillbaka sina pengar.

Det öppna brevet är just nu ute på hos remiss hos artisterna som ska ta ställning om de står för allt som är skrivet.

– Det här är min sista grej i ärendet. Jag vill visa artisterna att jag tar deras fodringar på allvar. Det känns lite som min plikt. Jag gör mitt bästa för att ställa det till rätta, säger Flodström.

Mellan 40-45 000 av skulden är privata utlägg och uteblivna arvoden för nedlagt arbete. Sen tillkommer ytterligare pengar för löner och gager.

Tomas Gavlén, som även i år är med och håller i Sommaryran, är fåordig när han konfronteras med uppgifterna om ett brev där arrangörer, medarbetare och artister kräver att skulderna från förra årets Sommaryra ska betalas.

– Jag har inte fått brevet men det är en konkurs så det är avslutat för oss.

Vad var anledningen till konkursen?

– Det där är avslutat för mig nu men det var för att jag inte fick betalt för vissa jobb och då hamnar man i den sitsen. Det är inte speciellt kul men så är det i affärsvärlden. Det är tråkigt när det händer.

PO Lundström tycker att ni ska betala tillbaka skulderna om ni går med vinst under årets Sommaryra, skulle det vara aktuellt?

– Det finns fler än de som inte fått betalt men det här är något man får ta med konkursförvaltaren. Jag har inget mer att tillägga.

Mer läsning

Annons