Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Soul Train tröst när ”På spåret” spårat ur

I kväll går semifinalen i en av mina favorittävlingar på tv, ”På spåret”. Fast tyvärr, årets säsong har i stora drag varit en enda besvikelse, framförallt de tävlandes kunskapsnivå.

Annons

Fjolårets fiaskopar med Kalle Moraeus och Py Bäckman har i år flerdubblats och frågan är om tävlingen överlever denna säsong om inte researchen och uttagningarna blir bättre, dock är både frågorna och artisterna fortfarande i högsta klass. Men jag orkar inte raljera över människor som inte kan indiska mattillbehör eller irländska artister, det spelar givetvis ingen roll i livets långa lopp men är i alla fall lite trist här och nu.

I stället ska jag berätta om Don Cornelius som avled tidigare denna vecka, troligen självmord. Vem undrar ni nu och det är så klart en fullt berättigad fråga i Sverige februari 2012. Don Cornelius var både upphovsman och programledare för programmet ”Soul Train”.

”Soul Train” var Amerikas svarta svar på ”Top Of The Pops”, programmet började redan 1970 i Chicago men blev sänt över hela USA redan 1971. Själv sa Dan Cornelius att det var de svartas svar på American Bandstand eller Dick Clark show.

Det kan vara svårt att sitta här och skriva om betydelsen av programmet då jag aldrig sett ett helt program live av ”Soul Train”, men programmets betydelse för utvecklingen och utbredningen av svart musik kan inte underskattas

R’n’b, soul, hip hop, funk, jazz, disco, gospel – allt fick plats i ”Soul Train” och jag skulle kunna skriva en evighetslång lista på artister som har varit med. James Brown, Aretha Franklin, Al Green, Isley Brothers, Barry White och Public Enemy är bara några av dem.

King Curtis låt ”Hot Potatoes” var signaturmelodi de inledande åren. The Whispers var med vartenda år mellan 1971–83 men Cheryll Lynn är den som varit mest fler gånger. Det dröjde till 1975 innan det första vita ansiktet dök upp i showen och lite överraskande var det Gino Vanelli som framförde ”People Gotta Move” och ”Powerful People”. Själv hade jag i alla år trott på ryktet om David Bowies framträdande av ”Golden Years” var först, men det kanske bara var ett rykte han ville han om sig själv som soulman.

Programmet lades ned 2006.

Nu finns det flera bra dvd-boxar med det bästa från ”Soul Train” som innehåller fantastiska liveinspelningar av 1970-talets bästa soulartister. Till skillnad från Top of the Pops så spelade artister oftast live på ”Soul Train”. I teknikens tidsålder så är givetvis Youtube fullt med fantastiska klipp från showen med bland annat magiska framträden av Staple Singers, Spinners och Billy Preston med den största afron du någonsin sett.

Garanterat bland de svängigaste minuterna du någonsin upplevt. Eller som Dan Cornelius själv avslutade alla sina program ”As always in parting we wish you Love, Peace and SOUL!”

Peter Alzén

Krönikör på GD Nöje

peter.alzn@telia.com

Mer läsning

Annons