Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är julens bästa spel

/

Tingelingspelet är så spännande att Edit och Alva inte törs titta när Axel lägger droppar i blombladet. Precis som många andra spel som GD testat fick detta toppbetyg.

Annons

Många av de spel vi testade känns igen från tidigare år även om figurerna och bilderna är nya. Klassikerna TP och Monopol har fått moderniserade uppföljare men det som känns helt nytt för i år är miljötänket i några av spelen.

Testspelarna ville gärna ha färgglada kartonger och spel med enkla regler. Få tordes ta sig an kartonger i dystra färger eller komplicerade strategispel. Men det finns spel för alla smaker och det är inte säkert att en rolig kartong har det roligaste spelet. Tingelingspelet var ett av de spel som både såg läckert ut och verkade enkelt och som höll hela vägen ut. Martin, 7 år, Edit, 5 år, Martin 7 år och Alva 5 år testade spelet en eftermiddag.

Alva är yngst och får börja. På hennes kort står 1+0. Alva funderar en stund, tar fingrarna till hjälp och kommer fram till att svaret är 1. Hon vänder kortet och ser att hon svarat rätt. Nu får hon slå tärningen. Visar den minus får hon ta bort en glasdroppe, visar den plus får hon lägga en glasdroppe i blommans kronblad. Men det gäller att vara försiktig. Tippar blomman får Alva lägga alla droppar i sin skål. Spelet kan hålla på länge men har ingen tömt sin skål och därmed vunnit går det lika bra att räkna antalet droppar i skålen. Det gäller att ha så få som möjligt. Det går också att spela utan att räkna.

– Det är roligare när det är fler som spelar, tycker Axel som spelat en gång tidigare med syrran Edit.

Spelet är lite avancerat för en femåring men med hjälp av fingrarna och en vuxen går det alldeles utmärkt med både plus och minus och barnen lär sig snabbt att räkna de enkla talen.

De fyra barnen var rörande överens om att spelet var värt högsta betyg och de kommer att spela det igen och igen.

 

ALLA SPELEN MED BETYG!


Ålder: från 8 år
Antal spelare: 2-6
Speltid: 30 min
Pris: 269:-
Tillverkare: Tactic
Omdöme: Frågesport om Sverige med 1 500 frågor varav 480 är flervalsfrågor. Enkla spelregler. Spelet tog längre tid än angivet. Roliga frågor med ämnen som barnen känner till dock var nivån lite för hög för våra barn men så är spelet också för barn från 8 år och uppåt.
Betyg: 6
Testat av: Julia 9 år och Oscar 7 årÅlder: 5+
Antal spelare: 4-8
Speltid: 20 min
Pris: 259:-
Tillverkare: Användbart Litet Företag
Omdöme: Beskriv bilden på kortet. När lagkamraten svarar rätt får du ta ett kort till. Barn och vuxna spelar på lika villkor. Rejäl spelplan, enkla regler, bra speltid.
Betyg: 5
Testat av: Josefine och Caroline 9 årÅlder: från 4 år
Antal spelare: 2-5
Speltid 20+
Pris: 129:-
Tillverkare: Tactic
Omdöme: Tärningsspel där det gäller att fylla sin samlartavla med brickor. Svårt att lära sig. Känns konstruerat. Gulligt med Nalle Puh-figurerna men det är också det enda. Kan användas till pyssel i stället.
Betyg: 2
Testat av: Liv 6 år och Ulrika 35 årÅlder: Familjespel
Antal spelare: 4+
Speltid: 60 min
Pris: 249:-
Tillverkare: Danspil
Omdöme: Som Fia på ett nytt sätt. Här gäller det att samarbeta i par. Tärningen är ersatt av kort. Spelet är OK men lite otydliga regler och kravet att det ska vara fyra som spelar är mindre bra.
Betyg: 2
Lasse, Lisa, Pelle, DorisÅlder: från 10 år
Antal spelare: 3-5
Speltid: 45-60 min
Pris: 399:-
Tillverkare: Enigma
Omdöme: Här gäller det att bli den rikaste köpmannen i detta brädspel. Svåra regler. Tog lång tid att komma igång. Tilltalade ingen i panelen som tappade lusten efter den svåra starten. Ordentligt brädspel med gedigna figurer.
Betyg: 2
Testat av: Rebecca 25 år och Nina 28 årÅlder: från 10 år
Antal spelare: 3-6
Speltid: ca 45 min
Pris: 345:-
Tillverkare: Ravensburger
Omdöme: Observationsförmåga och logik behövs i detta brädspel där detektiver söker Mr X i London. Roligt familjespel. Spelplanen lite rörig men efter tre omgångar klarnar det. Då sitter även samarbetet mellan detektiverna som tillsammans hjälps åt att snärja den sjätte spelaren/Mr X. Kul grepp att fem medspelare hjälps åt att jaga den sjätte. Eller som Frank uttryckte det: Man går puls av att vara Mr X.
Betyg: 5
Testat av: Frank 31 år, Joakim 33 år mflÅlder: 10 +
Antal spelare: 2-5
Speltid:
Pris: 469:-
Tillverkare: Alga
Omdöme: Faktafrågor om vår planer i två svårighetsnivåer. Med filmklipp från BBC:s serie Planet Earth. Bra spelregler. Frågorna var lite svåra. Roligt med dvd, häftiga filmer. Det finns både barn- och vuxenfrågor.
Betyg: 5
Testat av: Clara och Elvira 10 årÅlder: från 9 år
Antal spelare: 2-8
Speltid: 30 +
Pris: 179:-
Tillverkare: Tactic
Omdöme: Frågesport med 9 000 vanliga engelsk/svenska ord i fem kategorier och tre svårighetsgrader. Några av orden var jättesvåra och några jättelätta. Bra spelregler. Bra familjespel.
Betyg: 4
Testat av: Clara och Elvira 10 årÅlder: från 18 år
Antal spelare: 2-8
Speltid: 45+
Pris: 299:-
Tillverkare: Tactic
Omdöme: Relationsspel som spelas parvis. Bland annat ska spelarna rangordna händelser som partnern irriterar sig på. Trevligt sällskapsspel för vuxna. Roligt att få reda på hur väl man känner varandra. Lätt att komma igång.
Betyg: 5
Testat av: Mats 35 år och Malin 37 årÅlder: från 12 år
Antal spelare: 3-5
Speltid: 90-120 min
Pris: 549:-
Tillverkare: Enigma
Omdöme: Strategispel där Daimyo ska utveckla sitt rike och säkra poäng. Besegra fiendearméer, äg provinser, tempel och slott för att få poäng. Spelet är visuellt och tilltalar fantasin. Fruktansvärt svårt att spela. Med 700 gemensamma högskolepoäng hade vi grava svårigheter att penetrera regelboken. Påminner lite om Risk. Shogun kommer knappast att frälsa kidsen som är intresserade av strategispel på nätet.
Betyg: 2
Testat av: Stefan 29 år, Daniel 29 år mflÅlder: från 8 år
Antal spelare: 2-4
Speltid: 10 min
Pris: 139:-
Tillverkare: Tactic
Omdöme: Kortspel där spelarna samtidigt ska lägga ut så många kort i samma färg i ordningsföljd som möjligt. Stressigt och kul. klurigt upplägg av poängräkningen gör att man inte riktigt vet vem som kommer att vinna. Tar lite tid att sätta sig in i reglerna.
Betyg: 4
Testat av Ismael 6 år och Magnus 29 årÅlder: från 15 år
Antal spelare: 2-6
Speltid: ca 30 min
Pris: 160:- varav 5:- oavkortat går till WWF, Världsnaturfonden
Tillverkare: Playmig
Omdöme: Frågespel i fickformat med frågor om miljön, klimatet, naturen och vår planet men också om sport, nöje med mera. Superenkla regler, föredömligt liten ask och svåra frågor. Kan spelas var som helst. I reglerna, som ryms på ett spelkort, står till och med vem som ska slå åt föraren om man spelar i bilen. Fem rätta svar räcker för vinst. till svaren finns ofta intressant extrainformation. Enda nackdelen är att det är för få kort men eftersom frågorna är svåra kan det lika gärna ses som en fördel.
Betyg: 5
Testat av: Maria 15 år och Ingegerd 55 årÅlder: Familjespel
Antal spelare: 1 eller flera spelare
Pris: 279:-
Tillverkare: Danspil
Omdöme: Snabbhet och intelligens testas i spelet som spelas i flera nivåer. Kuben innehåller sex elektroniska spel. Ny idé som är underhållande ett tag och kan vara ett kul tidsfördriv för en person men men tröttnar fort. Orange och röd färg lyser samtidigt vilket det inte ska göra. Enerverande metallisk röst.
Betyg: 3
Erik 15 år och Oskar 17 årÅlder: 10+
Antal spelare: 2-4
Speltid: 60 min
Pris: 699:-
Tillverkare: Kärnan
Omdöme: Tävla i Audition, Show och Final genom att sjunga karaoke. Publik och jury röstar. 142 låtar och en karaokemaskin. Det här är ungefär lika kul som att sjunga till en cd-skiva. Visst finns några roliga utmaningar men maskinen ger ingen som helst respons. Poängbedömningen står medtävlarna för. Finns betydligt roligare spel i samma genre.
Betyg: 2
Testat av : Vera 14 år och Elin 13 årÅlder: från 7 år
Antal spelare: 2-6 eller lag
Speltid: 30 min
Pris: 349:-
Tillverkare: Movement
Omdöme: Spelet aktiverar både kropp och hjärna. Med hjälp av bilder ska du göra knasiga och roliga uppdrag som till exempel att rita symboler med höger och vänster hand samtidigt. Otydliga regler. Vi fick chansa i början. Roligt men svårt att bedöma om uppdragen görs korrekt. Lockar till skratt. Bra att momenten går snabbt. Stor variation i svårighetsgrad mellan korten.
Betyg: 4
Testat av Anton 8 år och Jennie 9 årÅlder: 5+
Antal spelare: lag
Speltid:
Pris: 469:-
Tillverkare: Alga
Omdöme: DVD med filmklipp från Astrid Lindgrens filmer. Spelet innehåller tre moment: vad händer härnäst i filmen, vilken bild saknas och så faktafrågor. Sysselsätter hela familjen. För de äldre blev det en nostalgitripp. Här har barnen chans att klå de vuxna. Nackdelen är att du fastnar framför tv:n en bra stund.
Betyg: 5
Testat av: Sara 7 år och Fredrik 11 årÅlder: 4+
Antal spelare: 2-3
Speltid:
Pris: 149:-
Tillverkare: Alga
Omdöme: Snurra pilen och ta ett kort. Den som fyller sin stig och lockar Puppy till hundkojan vinner. Spelplanen som består av stora pusselbitar i kartong faller isär. Lätt att komma igång. Att få ropa voff när man lägger ut en tass höjer nöjesfaktorn. Treåringen var mycket positiv till spelet och krossade allt motstånd. Enkelt och trivsamt.
Betyg: 5
Testat av Felix 5 år och Fabian 3,5 årÅlder: 3+
Antal spelare: 2-6
Speltid: 20 min
Pris: 299:-
Tillverkare: Danspil
Omdöme: Placera ansiktet i hålet på kortet och gör en rolig min. Motståndaren ska gissa vad du föreställer. Rörliga regler och därför tog det tid att komma igång. Charaddelen rolig och inte så svår. Hade varit bättre med riktiga bilder än teckningar. Familjespel.
Betyg: 5
Testat av: Elice 11 år och Moa 11 årÅlder: 4+
Antal spelare: 2-4
Pris: 149:-
Tillverkare: Alga
Omdöme: Tärningsspel där det gäller att hitta alla servicedelar och få köra in bilen i garaget. Fungerar för hela familjen inklusive treåringen trots att spelet riktar sig till 4+. Lätt att komma igång. Gedigen utformning. Många steg men inte komplicerat. Extra plus för nygg design.
Betyg: 5
Testat av: Olof 3 år och Ulrika 35 årÅlder: 4+
Antal spelare: 2-4
Speltid: 20-30 min
Pris: 259:-
Tillverkare: Användbart Litet Företag
Omdöme: Hitta bokstäver för att bilda ord. Enkel spelplan, bara att gå till närmaste bokstavsbricka. Ett minus är att brickorna halkar omkring och är svåra att få tag i. Ordbrickorna har en liten grop i varje bokstav och ligger stilla.
Betyg: 5
Testat av Gabriel 7 år och Valter 4 årÅlder: från 4 år
Antal spelare: 2-4
Speltid: ca 15 min
Pris: 349:-
Tillverkare: Queen Kids
Omdöme: Superkul brädspel där det gäller för ekorrar att stjäla godbitar av ett vildsvin. Enkla regler, jättefin spelplan som en glänta i skogen. Fiffigt att det klickar till när man får "napp". Efterår blev spelet en lekvärld med stubbar och djur.
Betyg: 6
Testat av Wille 4 år och Wanna 4 årÅlder: från 4 år
Antal spelare: 2-5
Speltid: 20+
Pris: 199:-
Tillverkare: Tactic
Med tärning och klossar ska spelarna bilda djur. Den som först blir klar med alla sina djur vinner. Det tog oss 45 minuter att spela. Lätt att förstå men klossarna är så små att det är svårt att se skillnad på bilderna. Kvalitén dålig, pappersbilderna släpper i hörnen. Barnen ville sätta högsta betyg men vi vuxna ville ha en tvåa på grund av kvalitén.
Betyg: 4
Testat av David 5 år och Lucas 6 årÅlder: från 5 år
Antal spelare: 1-4
Speltid 50 min
Pris: 399:-
Tillverkare: Kärnan
Omdöme: 1 500 frågor om dinosaurier. En filmsnutt med fråga som vid rätt svar ger en skelettdel att bygga en dinosaurie av. En hel del svåra frågor för att 7-åringen tröttnar snabbt. Den dino-intresserade 4-åringen fortsätter och leker länge med de fyra dinosaurierna.
Betyg: 4
Testat av Signe 7 år och Eddie 4 årÅlder: från 3 år
Antal spelare: 2-4
Pris: 139:-
Tillverkare: Ravensburger
Omdöme: Går ut på att fylla sin spelplan med färgglada ballonger med hjälp av en färgtärning. Gick snabbt att komma igång. Spelet är för lätt för en femåring och barnen tycker det är långtråkigt och färgerna kan de redan.
Betyg: 2
Testat av: Samuel 5 år och Adam 5 år.Ålder: 6+
Antal spelare: 2-4
Speltid: 20+
Pris: 269:-
Tillverkare: Tactic
Omdöme: Brädspel där spelanvisningen var invecklad. Vad vargen hade för uppgift framgick aldrig av förklaringen. Man skall gå runt på planen och samla godsaker. Vilka godbitar man får plocka beror på vilken karaktärer man väljer.
Betyg: 2
Testat av Tuvalie 7 år med föräldrarÅlder: från 6 år
Antal spelare: 2-4
Speltid: ca 30 min
Pris: 299:-
Tillverkare: Enigma
Omdöme:Tredimensionellt minnesspel. Kräver ett visst mått av strategi och gott minne. Du är en mus som letar ostar i slottet. Först att hitta fyra olika vinner. Rolig spelplan i flera våningar.
Betyg: 4
Testat av Signe 7 år och Pelle 45 årÅlder: 3+
Antal spelare: 2-3
Pris: 149:-
Tillverkare: Alga
Omdöme: Tärningsspel där vinnaren är den som minns var cirkusdjuren och artisterna gömt sig. För svårt för en treåring med mycket att tänka på. Färgrikt och bra kvalité.
Betyg: 3
Testat av: Daniel 3 år och Marie 37 årÅlder: från 8 år
Antal spelare: 2-5
Speltid: 30 min
Pris: 359:-
Tillverkare: Tactic
Omdöme: Frågesport i sju kategorier. Det gäller att svara fort, stressa motspelarna och samla pengar. Kändes onödigt och jobbigt med pengarna och timern. Frågespel brukar vara kul men allt krångel gör att det blir tråkigt.
Betyg: 2
Testat av Sally 6 år och Janne 49 år


Ålder: 4+
Antal spelare: 2-8
Speltid 20 min
Pris: 159:-
Tillverkare: Ravensburger
Omdöme: Klassiskt memoryspel. Innehåller 72 kort. Gulligt och klokt med kända figurer från disneyvärlden som håller intresset uppe och koncentrationen på topp. Spelet rekommenderas från 4+ men i gänget som testade var det 3-åringen som vann med råge.
Betyg: 6
Testat av Elsa 3 år och Axel 5 årÅlder: 3+
Antal spelare: 1-3
Speltid: 5-25 min
Pris: 299:-
Tillverkare: Användbart Litet Företag
Omdöme: DVD:n är full av konstiga ljud. Hittar du djurens naturliga ljud ska du härma det och får lägga en pusselbit på spelbrickan. Skäller hunden får man ta en bricka men till skillnad mot bingo så får man också lägga tillbaka den om hunden börjar prutta. DVD-spelaren slumpar fram ljud vilket fungerar lite dåligt. Femåringen ledsnade ganska snabbt.
Betyg: 2
Testat av: Louisa 5 år och Henrik 36 årÅlder: 4+
Antal spelare: 2-4
Pris: 399:-
Tillverkare: Danspil
Omdöme: Leta efter kort, fråga den magiska spegeln om råd men se upp för den elaka styvmodern i detta tärningsspel. Den magiska spegeln, som kräver batterier, bestämmer om du går vidare. För avancerade regler för 4-5-åringar men annars en hit.
Betyg: 3
Testat av Ebba 5 år och Malin 6 årÅlder: från 6 år
Antal spelare: 2-6
Speltid ca 30 min
Pris: 169:-
Tillverkare:Kärnan
Omdöme: Bygg ihop olika figurer med symboltärningar. Slå träningarna och försök skapa en likadan kludd som på kortet. Kort och tärningar av hög kvalité. Blir lätt rörigt på bordet. Fyraåringen kunde vara med med lite hjälp.
Betyg: 5
Testat av Ludvig 5,5 år och Anna 37 årÅlder: från 7 år
Antal spelare: 2-8
Speltid: 30 min
Pris: 399:-
Tillverkare: Tactic
Omdöme: Dominospel där mitten bildar en stationsdel. Med hjälp av tåg gäller det att ta sig fram förbi en rad hinder. Mycket bra kvalité. Familjespel men barnen bör ha uppnått skolåldern. Roligare med fler spelare. Reglerna krävde ett par omgångar innan vi lärde os hem.
Betyg: 6
Testat av Gabriel 7 år och Anders 33 årÅlder: från 8 år
Antal spelare: 2-5
Speltid: ca 30-45 min
Pris: 249:-
Tillverkare: Nordic Games
Omdöme: Flytta pirater i vindlande gångar genom att spela ut de rätta korten. Två olika spelsätt, en snabbare och en mer taktisk variant. Ganska oklar beskrivning. Enkel spelplan som tyvärr lätt glider isär. Roligt familjespel för alla åldrar.
Betyg: 4
Testat av: Adam 10 år och Mats 35 årÅlder: vuxenspel
Antal spelare: 2-
Speltid: 60 min
Pris: 699:-
Tillverkare: Danspil
Omdöme: Frågor, knep och knåp. Alla kan vara med på lika villkor. Satsa på om motståndaren kan eller inte kan svaret på frågan. Spelas individuellt eller i lag. invecklad innehållsförteckning, spelet är enklare. Tog lång tid att komma igång. Speltiden längre än angivet. Roliga frågor men för krångliga.
Betyg: 4
Testat av: Karin 24 år och Waldo 25 årÅlder: från 7 år
Antal spelare: 3-6
Speltid: 20+
Pris: 229:-
Tillverkare: Tactic
Omdöme: Charadspel där färgtärningar bestämmer vem du är eller vad du gör, till exempel en giraff som dansar. Tydliga spelregler. Spelarna behöver inte ens vara läskunniga för att vara med. I ett moment får man poäng om man lyckas få motspelarna att skratta innan timglaset runnit ut, mycket uppskattat hos barnen.
Betyg: 6
Testat av Max 7 år och Maja 10 årÅlder: från 8 år
Antal spelare: 3-5
Speltid: 45 min
Pris: 399:-
Tillverkare: Competo
Omdöme: Paddla kanot längs Niagarafloden och samla juveler. Kort bestämmer farten. Flera A4:or med text för att komma igång. Ganska spännande och underhållande.
Betyg: 2
Testat av Tuvalie 7 år med föräldrarÅlder: från 6 år
Antal spelare: 2
Speltid: 15-30 min
Pris: 299:-
Tillverkare: The Dr. Wood
Omdöme: Strategispel där kugghjulen ska länkas samman. Två spelsätt. Enkla regler. En omgång går på max 15 minuter. Sexåringen fascineras av att bygga långa kedjor av kugghjulen även när spelet är slut.
Betyg: 5
Testat av Gustav 6 år och Jenny 36 årÅlder: från 10 år
Antal spelare: 2-4
Speltid: 60-90 min
Pris: 399:-
Tillverkare: Enigma
Omdöme: Brädspel där deltagarna samlar kunskap och hjälpmedel till utgrävningar där det finns skatter. Kräver både taktik och tur. Tveksamt om barn i tioårsåldern gillar spelet. Reglerna svåra. Spelledaren pluggade regler i en timme innan första omgången. Bättre spel än vi trodde. Gedigen kvalité på spelplan och övrigt material
Betyg: 4
Testat av: Ulf 58 år och Anna 31 år


Ålder: 15+ för Jorden runt, Svenska språket och Gott & Lyxigt, Familjeduellen 10+
Antal spelare: 2-6
Speltid:
Pris: 139:-
Tillverkare: Alga
Omdöme: 500 frågor i fem kategorier som i spelet Jorden runt testar dina världskunskaper, i Familjeduellen kategorierna sport, underhållning, resor, teknik samt djur och natur, i Svenska språket handlar det om dialekter, slanguttryck och synonymer och i Gott & Lyxigt juveler, snabba bilar, champagne och välbefinnande. Moderna frågor som är precis lagom svåra. Behändiga förpackningar. Bra med barnalternativ men 15 år är nog lagom för alla fyra spel. Perfekt för flera generationer som vill spela tillsammans.
Betyg: 6
Testat av: Oskar 17 år och Erik 15 årÅlder: från 6 år
Antal spelare: 1-3
Speltid: från 5 min
Pris: 249:-
Tillverkare: The Dr. Wood
Omdöme: Strategispel där det gäller att placera utvalda bitar på utmaningskortet. Det gäller att inte få några bitar kvar på slutet. Bra spelregler, lätt komma igång. Men spelbrickorna glider runt på spelplanen. Snålt med bara tre poängprotokoll.
Betyg: 5
Testat av: Oscar 7 år och Julia 9 årÅlder: från 13 år
Antal spelare: 4+
Speltid: 30 min
Pris: 299:-
Tillverkare: Tactic
Omdöme: Ett ordförklaringsspel som är en uppföljare till Alias. Spelas i lag. På partyrutorna förklaras orden med kroppen i stället för med ord. Bra spelregler och spelplan. Familjespel. Vi skrattade hela tiden.
Betyg: 6
Testat av Ameli 15 år och Anna 15 årÅlder: från 5 år
Antal spelare: 2-6
Speltid: ca 20 min
Pris: 149:-
Tillverkare: Ravensburger
Omdöme: Blanda korten som du själv vill, från huvud till fot. Korten bildar roliga figurer där brandmannen kan få blomsterhatt och tofflor. Åldersgränsen lite väl hög. Lätta regler. Roligt familjespel som lockar till skratten då korten bildar roliga figurer.
Betyg: 5
Testat av Siv 71 år, Axel 7 år och Edit 5 årÅlder: 4+
Antal spelare: 4-6
Speltid: 30-40 min
Pris: 269:-
Tillverkare: Användbart Litet Företag
Omdöme: Lista ut det hemliga ordet samtidigt som du gör något under tvång. Spelreglerna lite svåra att förstå. För oss tog det nästan en timme att spela. Spelet är jätteroligt när man får rätt tvång. Vi skrattade sa vi grät.
Betyg: 6
Testat av: Josefine 21 år och Caroline 17 årÅlder: från 12 år
Antal spelare: 3-8
Speltid: 45 min
Pris: 349:-
Tillverkare: Tactic
Omdöme: Bluffspel med 720 bilder på knasiga föremål. Skriv en trovärdig förklaring till hur de används och lura motståndarna. Kusin till Rappakalja men här är det föremål som ska förklaras i stället för ord. Tyvärr håller detta inte samma klass. I en av spelvarianterna belönas inte den som gissar rätt eller lyckas lura motståndarna. I stället är det löjliga kategorier som spelar roll.
Betyg: 3
Testat av Anna 32 år och Erik 34 årÅlder: från 8 år
Antal spelare: 2-6
Speltid: ca 30 min
Pris: 249:-
Tillverkare: Nordic Games
Omdöme: Med hjälp av kort ska du förbinda fem städer. Bästa spårbyggare vinner. Reglerna gick lätt att förstå. Spelplanen bågnar lite. Bra som familjespel men vi tror det funkar för 8-åringar också. Rejäla spelpjäser men i tråkig färg.
Betyg: 5
Testat av Amanda, 12 år, Bella 13 år och Niklas 12 årÅlder: från 5 år
Antal spelare: 2-4
Speltid: 20 min
Pris: 259:-
Tillverkare: Kärnan
Omdöme: Balansera vattendroppar på blomman. Svara rätt på en fråga om ett tal, slå tärningen och lägg på eller ta bort kulor.
Betyg: 6Ålder: 5+
Antal spelare: 2-4
Pris: 249:-
Tillverkare: Alga
Omdöme: Smurfarna ska ha kalas. Hämta bakelserna på andra sidan byn men akta dig för Gargamel. Tärningsspel. Minus för att spelplanen var otydligt utformad, svårt att se vägen. Dessutom kunde man bara få straff på de kort som drogs vilket inte är så kul för en femåring att förstå. Plus för att man fick en riktig smurf.
Betyg: 4
Testat av: Louisa 5 år och Sabina 34 årÅlder: från 12 år
Antal spelare: 2-6
Speltid: 45 min
Pris: 359:-
Tillverkare: Kärnan
Omdöme: Frågesport där det gäller att bilda en tidslinje med tio olika händelser. Sätt händelser, personer, platser och prylar i rätt ordning. Frågorna troligen för svåra för 12-åringar. Passar nog bättre för folk över 20 år. Enkla regler utan spelplan. Lättsamt. Ger intressanta och roliga diskussioner.
Betyg: 5
Testat av: Dominique 25 år och Johannes 25 år


Ålder: från 3 år
Antal spelare: 2-4
Speltid: ca 10 min
Pris: 89:-
Tillverkare: Kärnan
Omdöme: Memoryspel där spelaren ska hitta sak-kort till sin utflyktsbricka, godnattbricka, klä-på sig- och badrumsbricka. Utflykterna går till parken, skogen, stranden, för att gå och lägga sig behövs tandborste, pyjamas och så vidare. Treåringen tyckte det var klurigt. Lite svårare än andra memoryspel. Korten blev skavda direkt. Borde ha varit plastade.
Betyg: 2
Testat av Daniel 3 år och Marie 37 årÅlder: från 3 år
Antal spelare: 2-4
Speltid: 15 min
Pris: 179:-
Tillverkare: Kärnan
Omdöme: Enkelt spel med färgglada sköldpaddor. Ta en bricka med en bild på en sköldpadda. Har du samma färger på din sköldpadda vinner du brickan. Snällt och trevligt spel för de yngsta. Prisvärt. Barnen kan spela själva. Ett finurligt spel som håller spänningen vid liv. Plus att även vuxna kan tycka det är kul.
Betyg: 6
Testat av Elsa 3 år och Axel 5 årÅlder: från 4 år
Antal spelare: 1-4
Speltid: ca 20 min
Pris: 249:-
Tillverkare: Ravensburger
Omdöme: Bäverbarnen försöker ta bort stockarna från Billy Bävers bo. Vem kan stjäla flest stockar innan Billy märker det? Fungerar bäst på stadigt underlag. Stockarna glider lätt när man ska peta ut dem och de är svårhanterliga när de ska läggas tillbaka. Ett större barn eller en vuxen behöver hjälpa till.
Betyg: 2
Testat av Gabriel 7 år och Valter 4 årÅlder: 4+
Antal spelare:
Pris: 199:-
Tillverkare: Danspil
Omdöme: Elektroniskt spel. Söt monsterdrake som slumpvis rapar, snarkar, hickar, prutar eller nyser samt en kortlek med symboler för ljuden. Kan spelas i tre varianter. Pruttversionen av memory är variant tre. Kan det bli bättre? Vi använde hela kortleken och la ut korten på bordet. Ett tryck på Berts mage sen fick man prova att vända ett kort för att försöka matcha ljudet. En riktigt kul stund. Fascinerande att man kan skratta åt en prutt 57 gånger i rad. "Skitbra" spel för de minsta.
Betyg: 6
Testat av Fabian 3,5 år och Felix 5 årÅlder: 10+
Antal spelare: 3-8
Speltid: ca 60 min
Pris: 359:-
Tillverkare: Kärnan
Omdöme: Skriv ner ord på tid i olika kategorier, till exempel snygga filmstjärnor eller frågvisa tv-program. Visar tärningen mini ringar du in det ord du inte tror de andra har med, visar den maxi ringar du in det ord du tror de flesta av de andra har med. Allmänbildande och lärorikt. Spelet är på tid så det gäller att vara snabb i tanken.
Betyg: 4
Testad av: Oliver 15 år och MatsÅlder: 5+
Antal spelare: 2-4
Speltid: ca 20 min
Pris: 259:-
Tillverkare: Kärnan
Omdöme: Samla delar till Bolibompadraken. Vinn, bli av med och byt delar med varandra. Tydliga spelregler. Kul med ringklockan och att man får tävla om vem som hinner plinga först även om plinget kan bli lite enerverande i längden. Roligt att tävla om att få ta drakdelar av varandra.
Betyg: 5
Testad av: Elin 6 år och Anton 3 årÅlder: 4+
Antal spelare: 2-4
Speltid: ca 20 min
Pris: 259:-
Tillverkare: Kärnan
Omdöme: Hjälp Tiger och Nalle Puh att hitta försvunna parbrickor i Sjumilaskogen. Reglerna lätta att förstå. Liten och bra spelplan. Varierande. Roligaste vi spelet på länge.
Betyg: 6
Testad av: Peter 6 år och Claudia 6 årÅlder: 15+
Antal spelare: 2 eller flera
Speltid: ca 30-60 min
Pris: 699:-
Tillverkare: Bezzerwizzer
Omdöme: Frågor i 20 kategorier. Deltagarna prioriterar ordningsföljden på sina frågor och gör det svårare för motståndarna genom att stjäla eller flytta runt deras frågor. Det handlar om att kunna svara på alla frågor som motståndarna inte klarar. Som TP fast roligare just för att man kan blockera för varandra och "knycka" motståndarens favoritfrågor. s
Betyg:6
Testad av Håkan, Christina 64, Lotten 57, Björn 63Ålder: 8+
Antal spelare: 2+
Pris: 164:50
Tillverkare: Parker
Omdöme: TP i miniformat med 600 frågor om Disneyfilmerna. Man måste ha sett filmerna för att kunna svara på frågorna. Bra format, spelet är lätt att ta med. Frågorna lite väl svåra.
Betyg: 4
Testad av: Isac 7 år och Arvid 4 årÅlder: 18+
Antal spelare: 2+
Speltid:
Pris: 299:50
Tillverkare: Parker
Omdöme: Killtårtbiten innehåller frågor om pojkleksaker, actionfilmer, grabbiga sporter, och snygga brudar. Tjejtårtbiten innehåller frågor om tjejläsning, mode, tjejfilmer. Tanken är att killar ska spela mot tjejer. De svåra frågorna gjorde spelet tråkigt och långtråkigt men spelreglerna var i alla fall lätta att lära sig.
Betyg: 2
Testad av: Nejra med flera
Ålder: 3+
Antal spelare: 2-6
Speltid: 20 min
Pris: 79:50/st
Tillverkare: MG spel
Omdöme: Minnesträning. Vänd på korten och försök upptäck olikheter. Lätta regler och lätt att bygga ihop ramen som tyvärr ramlade isär. Prinessor passar bra för 4-åringen som älskar prinsessor medan 3-åringen föredrog Nalle Puh. Glada färger och figurer som går att leka med även efter spelet.
Betyg: 5
Testad av: Saga 4 år och Alva 3 årÅlder: 4+
Antal spelare: 1-4
Speltid: 10 min
Pris: 299:50
Tillverkare: MB spel
Omdöme: Elektroniskt spel där det går ut på att banka Mulle tillbaka ner i sin kulle. Slår du för sent eller fel förlorar du poäng. Man behöver inte kunna läsa, en mullvad talar om vad du ska göra. Finns flera olika nivåer. Roligt spel med många skratt. Det elektroniska ljudet blir jobbigt efter ett tag men kan sänkas.
Betyg: 6
Testad av: Gustav 6 år och Felicia 5 årÅlder: 4+
Antal spelare: 3-5
Speltid: 15 min
Pris: 249:50
Tillverkare: MB spel
Omdöme: Utomhusversion av twister där det gäller att hoppa och springa på runda mattor. Enkelt, roligt och aktivt spel för alla åldrar. Många dråpliga situationer. Enkelt att ta med men kräver golvyta om det spelas inomhus. Lite tråkigt att det fokuserar på förloraren.
Betyg: 6
Testad av: Ismael 6 år och Katarina 32 år


ce
Ålder: 12+
Antal spelare: 2-36
Speltid: 90-120 min
Pris: 849:50
Tillverkare: Parker
Omdöme: Klassiska TP med 600 frågor plus 1 800 frågor som du kan hämta på internet. Att man kunde anpassa kategorierna till gruppen var jättebra. På det viset kunde alla många frågor och kände sig delaktiga. Var först tveksamma över att behöva lita på tekniken men det gick bra. Se till att ha batterier och stjärnmejsel hemma.
Betyg: 5
Testad av: Johanna 26 år och Nina 28 årÅlder: 7+
Antal spelare: 2-4
Speltid: 20 min
Pris: 369:50
Tillverkare: MB spel
Omdöme: Öppna skåpdörren och se vem som kommer att bli din date. Stort minus att spelplanen är på engelska för då kan man inte spela med kompis utan vuxen. Korten och reglerna var på svenska. Enformigt. Riktar sig bara till tjejer.
Betyg: 2
Testad av: Hanna 7 år och Micke 41 årÅlder: 8+
Antal spelare: 2+
Pris:299:50
Tillverkare: Parker
Omdöme: Hitta bilder fort och först. Visuellt kurragömmaspel. Bilderna rätt fula. Instruktionerna något otydliga. Spelplanen för stor. Men lätt att läsa och kul.
Betyg: 4
Testad av: Oskar 8 år, Ella och Klara 5 årÅlder: 6+
Antal spelare: 1+
Speltid:
Pris: 249:50
Tillverkare: MB Spel
Omdöme: Bygg egna hopphagar av ringarna och lek ensam eller med kompisarna. Sjung, dansa, skaka loss eller klappa beroende på vart snurran stannar. roligt och lätt men lite enformigt. Svårt när man ska göra rörelser samtidigt som man ska hoppa på ett ben.
Betyg: 6
Testad av: Nora 7 år och Hanna 7 årÅlder: 7+
Antal spelare: 2-6
Speltid: 15 min
Pris: 369:50
Tillverkare: MB Spel
Omdöme: Elektroniskt spel med fyra snabba passningsspel. En variant är att knäcka koden, en annan är en variant på bolla gris. Sätt ett band på armen, varje spelare har sin egen färg. Bollen ropar ut order hur man ska kasta. Engelsk tal men instruktionerna är rätt enkla. Svårt att få upp batteriluckan. Passar bra utomhus i sommar.
Betyg: 5
Testad av: Oskar 17 år och Erik 15 årÅlder: 6+
Antal spelare: 2
Speltid: 15 min
Pris: 369:50
Tillverkare: MB spel
Omdöme: Elektroniskt spel. Gissa på 144 olika ansikten. Klassiskt spel nu med ljud- och ljuseffekter samt timer. Tålamod och stjärnmejsel behövs för att sätta i batterierna. Lagom svårt och roliga bilder men krångligare än originalet.
Betyg: 4
Testad av: Ismael 6 år och Mika 25 årÅlder: 8+
Antal spelare: 2-6
Pris: 549:50
Tillverkare: Parker
Omdöme: Elektroniskt spel. Klassiska Monopol stannar inte på Norrmalmstorg utan tar spelaren med ut i världen med nya internationella spelpjäser och auktionsknapp. Roligt med världens städer, känns realistiskt att få betala dyr hyra i Tokyo. Att betala med kort var roligt och praktiskt men jobbigt för bankiren. Tar lång tid att spela, vi höll på i tre timmar, men engagerar alla spelare.
Betyg: 5
Testad av: Madeleine 21 år och Fredrik 21 årÅlder: 8+
Antal spelare: 2-6
Speltid:
Pris: 549:50
Tillverkare: Parker
Omdöme: Bygg ditt eget Springfield-imperium utan kontanter. I stället finns en elektronisk bank. Ett Monopol som följt med utvecklingen. Barnen tycker det är kul med bankkort och Simpsonfigurerna som de känner igen från tv. Som klassiska Monopol. Lätt att komma igång.
Betyg: 6
Testad av: Isac 7 år och Arvid 4 årÅlder: 4+
Antal spelare: 2-4
Speltid:
Pris: 299:50
Tillverkare: Parker
Omdöme: Monopolgubben talar om vad som ska göras. Inget att läsa alltså. Spelpengar och byggklossar lär dig räkna. Husen byggs upp av klossar. Spelplanen måste byggas ihop varje gång man spelar. Batteridriven monopolgubbe fungerar som tärning. Vinner gör den som först sätter guldtak på sitt hus. Lite tjatigt och ibland fungerar inte räkningen för monopolgubben.
Betyg: 4
Testad av: Gustav 6 år och Felicia 5 årÅlder: 8+
Antal spelare: 2-6
Pris: 429:50
Tillverkare: Parker
Omdöme: Klassiskt Monopol där du kan köpa 22 av Sveriges mest populära platser. Köp städer och bygg med små plasthus. Trampar motståndaren på dina städer får han/hon böta. Lådan som spelet ligger i är inrett med fack vilket är bra. Spelpjäser i metall ligger bra på spelplanen men pengarna känns tråkiga.
Betyg: 4
Testad av: Albin 8 år och Emil 4,5 årÅlder 8+
Antal spelare 2
Pris: 299:-
Tillverkare: Tactic
Omdöme: På spelplanen finns nummer brickor i tre rader och tre
kolumner. Spelarna väljer i hemlighet rad eller kolumn. Det gäller
att vinna poäng i detta taktikspel. Enklare variant av sänka skepp.
Spännande och snabbt. Fint med träklossar.
Betyg: 4
Testat av: Sally 9 år och Helen 46 år

Mer läsning

Annons