Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu söker Atari upprättelse

/
  • Spelkonsolen Atari 2600 kom 1977och sålde totalt i 40 miljoner.
  • Roligare än såg inte Pong ut när det blev ändå ett av världens mest spelade spel. Fortfarande spelas SM i Pong varje år.
  • Atari har börjat samarbeta med Uppsalaföretaget Starbreeze och släpper tillsammans med dem The Chronicles of Riddick.
  • Ataris nya chef heter Phil Harrison. Det är han som ska få nytt liv i den gamla speljätten.
  • Kommer du ihåg filmen? 2009 firar Ghostbusters 25 år och Atari släpper spelet till filmen.
  • Atari har skrivit samarbetsavtal med Namco Bandai och kommer därför att släppa storspelet Tekken 6 under 2009.
  • En klassisk spellogga som ska få nytt liv. Under intervjun med Harrison kom en man fram och visade en tatuering av han gjort på handleden – av Ataris logga.
  • Kommer du ihåg filmen? 2009 firar Ghostbusters 25 år och Atari släpper spelet till filmen.
  • Atari har skrivit samarbetsavtal med Namco Bandai och kommer därför att släppa storspelet Tekken 6 under 2009.

Annons

Atari är revanschsuget. Företaget som en gång i tiden startade hela spelfebern är i dag en spillra av sin forna glans.

Nu ska en man vid namn Phil Harrison ändra på det.

Dataspelens födelse brukar räknas till Ataris spel Pong som kom i början av 70-talet.

Att Atari dominerade spelmarknaden under stor del av 70- och 80-talet märks föga i dag. Det är länge sedan Atari stod för vare sig förnyelse eller som en garant för särskilt hög kvalitet på spelen. Fast en förändring är på gång.

I våras lämnade Phil Harrison, en av spelvärldens mest karismatiska ledare, Sony och Playstation för att i stället ta sig an just Atari.

– Atari har en speciell plats i mitt hjärta. Jag visste att det fanns folk därute som kände likadant, men jag hade inte trott att de var så många. Ärligt talat känns det både fantastiskt och lite rörande att så många hör av sig och vill oss väl, säger han när TT Spektra som enda svenska media får en intervju i London.

Förändringarna börjar redan märkas. Paulina Bozek, producenten bakom Singstarspelen, har följt efter sin gamla chef och håller som bäst på att bygga upp en ny studio i London som ska utveckla spel i Singstars anda. Och i katalogen för 2009 finns för första gången på mycket länge en mängd intressanta nya titlar, samt även klassiker som nya Tekken 6, isländska onlinespelet Eve och boxningsspelet Ready to rumble.

– Det är fortfarande långt kvar innan vi är tillbaka ens i närheten av Ataris storhet, men jag tror att det redan är tydligt att vi är på väg i alla fall.

Om det är förnyelse Atari eftersträvar, vilka är det viktigaste trenderna som kommer då?

– Det finns många svar på den frågan, men jag ska ge två. För det första handlar det om att bygga gemenskaper på internet kring spelen. Det som skett på nätet med Youtube och Facebook och andra communities kommer att slå igenom starkt i spel också. Det leder också till att användarna själva bidrar med innehåll, ungefär som i Little big planet, säger Harrison.

– Dessutom kommer begreppet spel att breddas. Iphone, mobiltelefoner och webben kommer att vara lika självklara plattformar för spel som Playstation, Xbox och Wii.

I dag producerar spelindustrin spel som bara vill vara underhållande. När får vi se spel som både är underhållande och handlar om kontroversiella eller svåra ämnen?

– Jag vet inte, men det är en hjärtefråga för mig. Det finns ju ingen orsak att spel inte ska kunna göra det med framgång när det går att producera både bästsäljande filmer och böcker som handlar om svåra ämnen. Allt jag kan säga är att det kommer att komma.

Tills dess får vi nöja oss med Atarispel till filmer som Ghostbusters och Riddick nästa år. Det är inte så illa det heller.

Thomas Arnroth/TT Spektra

thomas.arnroth@ttspektra.se

Mer läsning

Annons