Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spelfrågan

Annons

• Många föredrar att spela i soffan framför sin tv och vissa spel är bättre lämpade för konsol. Pc är fortfarande stark på genrer som tar nytta av tangentbord och mus som strategispel eller onlinerollspel. Det satsas fortfarande på pc som till exempel etiketten Games for Windows för att förenkla spelandet på dator. Utbudet är också stort på pc, det är kortare väg ut på marknaden för ett pc-spel än ett konsolspel.

Vi kommer nog att se fler spel som man spelar gratis direkt via nätet som Travian, Quake Live och Battlefield Heroes. Dock så är piratkopiering ett problem för pc, därför har vissa spelutgivare valt att satsa mindre på pc. Kan man inte täcka kostnader för löner, licenser och tjäna pengar på ett spel är det inte längre lönt att utveckla för formatet.

• Båda spelen är släppta i Sverige, däremot hittar du dem inte i traditionella spelbutiker. Spelen finns bara tillgängliga via digital distribution. Det betyder att du köper dem via din konsol och laddar ner dem. World of Goo finns till Wiiware och Braid och är tillgängligt på Xbox Live Arcade. För att komma åt spelen måste du koppla upp din konsol till Internet och sedan gå in på kanalen Wii Shop på din Wii. På Xbox 360 ska man bläddra till fliken Marketplace.

Köpte Brothers in Arms för jag gillar krigsspel med mycket verklighetsanknytning. Men varför har spelet en funktion där bilden ibland blir i slow motion för att visa hur fiendens kroppar sprängs eller hur ett skott spränger sönder någons huvud? Jag tycker bara att det förtar verklighetskänslan. Förr brukade det finnas knappar för att stänga av onödigt blod och våld, men inte på det här spelet.

• Det varierar från spel till spel om man reglera innehållet. I Brothers in Arms vill man med effekten skildra krigets hemskheter med ett filmiskt grepp och det är något som kanske inte alla tilltalas av.

Be att få testa spelet i butik eller läs om det på nätet för att se hur det fungerar och vilka möjligheter du har ändra inställningar innan du köper spelet. Då blir du förhoppningsvis inte missnöjd. Det finns som bekant mängder av andra spel som skildrar historiska konflikter.

• Har du en fråga om data- och tv-spel, mejla den till fragamartin@ttspektra.se.

Mer läsning

Annons