Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spelfrågan

Annons

Finns det något radioprogram om spel? Vore intressant att höra lite diskussioner om spel.

• P3 Populär får ibland besök av Susanne Möller som talar om spel. I övrigt är det ganska tunt med radioprogram som tar upp spel på riksradio. Studentradion 98,9 i Uppsala sänder Gejm. Det finns även flera podradioprogram om spel. Podradio är inspelningar som finns tillgängliga på nätet och spelas upp i en mediaspelare, exempelvis iTunes, och även kan föras över till en mp3-spelare. Spelradion, Radio Speltorsk, Spelklassiker och Puls är några exempel. Programmen har olika inriktningar och nya avsnitt kommer veckovis när det gäller Spelradion, medan Spelklassiker görs månadsvis.

Vilket tv-spel har sålt bäst? Jag har hört att Playstation 2 är större än Nintendo 8-bitars som jag trodde var historiskt bäst.

• Det stämmer faktiskt. Playstation 2 är det mest sålda tv-spelet med över 130 miljoner skeppade konsoler globalt. Sony är faktiskt ganska överlägsna. Den första Playstation har också sålt över 100 miljoner vilket kan jämföras med NES (Nintendo 8-bitars) som slutade på strax över 60 miljoner.

Nintendos allra mest sålda system är den portabla enheten Game Boy som i olika varianter tillsammans har sålt i närmare 120 miljoner exemplar. Nintendos aktuella portabla konsol Nintendo DS är uppe i 85 miljoner och det är inte omöjligt att den sammantaget överträffar Game Boy om den fortsätter att vara populär och hålla samma försäljningstakt.

Det snackas jämt om att de som spelar onlinespel spelar väldigt mycket och sover lite. Hur mycket spelar egentligen folk?

• Det finns många olika typer av onlinespel. I det populära World of Warcraft spelar man ofta tillsammans med andra och utför ett äventyr vilket betyder att man kanske spelar en längre sammanhängande omgång. Den stora massan av svenska folket som spelar har dock ganska blygsam mängd speltid.

I en undersökning av TNS Gallup så ser fördelningen ut enligt följande bland de som spelar: 38 procent – någon gång i månaden, 44 procent – några gånger i veckan, 16 procent – en-tre timmar per dag och två procent – mer än tre timmar per dag. I Medierådets studie Unga & Medier 2008 svarar två procent av barnen (nio-tolv år) och fem procent av de unga (12-16 år) att de dagligen spelar tv-spel mer än tre timmar. Motsvarande siffror för datorspel är sex procent av barnen och 16 procent av de unga.

Det kan jämföras med tv-tittande där 13 procent av barnen och 20 procent av de unga uppger att ser på tv i mer än tre timmar dagligen eller internetanvändandet där sju procent av barnen och 29 procent av de unga säger att de använde internet mer än tre timmar dagligen.

• Har du en fråga om data- och tv-spel, mejla den till fragamartin@ttspektra.se.

Mer läsning

Annons