Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Talibaner fick byta namn

/
  • Medal of honor väckte debatt i USA eftersom man från början kunde spela som taliban och skjuta amerikanska soldater.

Med nya krigsspelet Medal of honor kliver spelvärlden in i kriget i Afghanistan. Men planerna på att man även skulle få strida som taliban övergav förlaget Electronic Arts efter protester i amerikansk medier.

Annons

Medal of Honor var ett av de största krigsspelen under första hälften av 00-talet, men sedan blev serien omsprungen av superpopulära Call of duty. För första gången på tre år kommer nu ett nytt Medal of honor-spel. Målet är högt ställt – att locka över några av alla miljoner Call of duty-spelare där ute.

Och man gör det ge om att skildra kriget i Afghanistan från amerikanska elittruppers perspektiv.

– Medal of honor har alltid handlat om att se kriget ur soldatens perspektiv, att hedra den lilla mannen på slagfältet. Vi gör precis samma sak den här gången, säger producenten Greg Goodrich.

Den amerikanska, konservativa nyhetskanalen Fox höll inte med. De menade att spelet var kränkande för de amerikanska soldater som dött i Afghanistan. Orsaken? Att man i spelets multiplayer även kunde spela som taliban och därmed skjuta amerikaner. Amerikanska militären beslutade även att spelet inte skulle få säljas i butiker på miltärområden.

Kritiken fick förlaget Electronic Arts att göra en kovändning bara några veckor innan spelets premiärdatum i oktober. Man beslutade sig för att döpa om talibanerna till det neutrala ”opposing force”. Samma soldater som förut alltså, bara kosmetiskt omdöpta från talibaner till ”motståndarna” ungefär.

Medal of honor består som många andra liknande spel av två delar: Ett actionäventyr och en multiplayerdel. Medan äventyrsdelen görs i Los Angeles, görs multiplayerdelen av svenska Digital Illusions. Producenten Patrik Liu håller inte med kritikerna:

– Om man kan skiva böcker och göra film om konflikter och krig som fortfarande pågår, då måste man ju kunna göra spel om samma sak, säger han.

Trots dubbelmoralen i namnbytet sticker ändå Medal of honor ut lite extra i höstens spelutbud. Spel handlar sällan om något som är dagsaktuellt, allra minst krigsspel. Andra världskriget, Vietnamkriget eller krig i en galax långt, långt bort är betydligt vanligare. Här får vi i stället slåss i en miljö vi känner igen från kvällens nyhetssändningar.

– Vi har bara velat berätta de här soldaternas historia och om kriget sett ur deras perspektiv. Vi tycker att vi har gjort ett ärligt, bra och roligt spel, säger Greg Goodrich.

Thomas Arnroth/TT Spektra

Mer läsning

Annons