Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spike Lee ­gjorde film om barndomsidolen

/

När Spike Lee var liten ville han bli Michael Jackson. Som bekant blev han i stället en av USA:s mest framgångsrika filmregissörer, och nu har han gjort en dokumentärfilm om popikonen Jackson.

Annons

– Jag kan vara en tuff jävel, men när Michael dog så grät jag, säger Spike Lee i en exklusiv TT-intervju.

Filmen heter ”Bad 25” och handlar till största delen om hur det numera klassiska albumet ”Bad” kom till för 25 år sedan, och om den efterföljande turnén som tog Jackson till bland annat Göteborg. Men som väntar sig avslöjande uppgifter om människan och mysteriet Jackson blir dock besviken.

– Det där struntar vi i nu. Det här handlar om musiken och om hur den kom till, säger Lee, som på grund av detta inte heller talat med någon i familjen Jackson för filmens räkning.

– Ingen av dem hade ju med musiken att göra. Däremot ser jag fram emot att visa filmen för Michaels barn. Jag tror de kan lära sig en del nytt om sin pappa genom att se den.

Med ett lätt skratt tillägger han:

– Dynamiken i Michael Jackson-familjen är mycket komplex. Jag säger inte mer om det.

Lee kände Jackson sedan de hade samarbetat på några rockvideor (eller ”kortfilmer”, som Jackson ville att de skulle kallas). När erbjudandet om att göra en film om ”Bad” sade Lee ja omedelbart. Han gjorde en rad intervjuer med människor som jobbat med albumet, från Quincy Jones till studiomusikerna. Den ende som nobbade att ställa upp var Prince.

– Jag bad honom, jag känner honom väl, men han sade nej. Han tillät inte ens att jag tog med ett klipp där Chris Rock talar med honom om varför Prince aldrig gjorde någon duett med Michael.

Varför Prince nobbade vill Spike Lee inte gå in på.

– De var rivaler, men de respekterade varandras jobb.

I slutet av september kommer ”Bad” i nyutgåva med bland annat en DVD från en av ”Bad”-turnéns Londonkonserter, men detta har Spike Lee inte något att göra med.

– Jag har gjort min film. Den kommer att visas på bio några gånger, sen hoppas jag att du har en bra, stor tv som du kan se den på.

I Sverige kommer filmen enligt uppgift att visas i SVT någon gång under hösten. Lee drar själv inom kort igång med inspelningen av sin nya film, en nyversion av den koreanska succén ”Oldboy”.

– Jag kan inte berätta någon om den, förutom att huvudrollerna spelas av Josh Brolin, Sharlto Copley, Elizabeth Olsen och Samuel L Jackson. Den kommer någon gång under 2013.

Och kommer Brolin att äta en levande bläckfisk, precis som huvudpersonen i den koreanska filmen gjorde? Lee skrattar.

– Den heter ”Oldboy”. Det är allt du får veta.

Gunnar Rehlin/TT Spektra

Mer läsning

Annons