Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stjärnor med båda fötterna på jorden

/
  • David Lindgren och Caroline Johansson Kuhmunen är två rosade huvudrollsinnehavare.Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

Annons

David Lindgren, 26, och Caroline Johansson Kuhmunen, 19, gör sina livs roller i den svenska musikalversionen av ”High School Musical”. Nu har föreställningen kommit till Göta Lejon i Stockholm.

Musikalen, som bygger på Disneys succéfilm, spelas just nu i Malmö och kommer att flytta till Stockholm och Göta Lejon den 16 januari.

Mottagandet har varit varmt, mycket tack vare huvudrollsinnehavarna Caroline Johansson Kuhmunen och David Lindgren, som har fått idel lovord. Men de försöker bortse från de höga förväntningarna.

– Det är klart att det spelar stor roll vad folk tycker, men samtidigt får man inte känna för mycket krav, då tappar man det roliga, säger Caroline Johansson Kuhmunen.

– Det var en otrolig lättnad att de skrev så fint om oss, men det är mycket tack vare regissören Eva Rydberg som vi har presterat så bra, säger David Lindgren.

David kommer från Skellefteå och Caroline från Piteå, och det märks när den norrländska ödmjukheten lyser igenom. Det absolut värsta de kan föreställa sig är att bli kallade divor.

– För mig är det viktigt att alla känner sig lika betydelsefulla i musikalen – ljudkillen, koreografen, mattjejen och hela ensemblen, säger David.

Han är med sina sina 26 år äldst i ensemblen, har hunnit med att göra krogshower både i Göteborg och Helsingborg och spelat ”Mamma Mia” i Tyskland. Caroline är 19 år och debutant i professionella sammanhang, men hon är säker på vad hon vill.

– Det jag gör nu har alltid varit min dröm, och det vill jag gärna fortsätta med i någon form, säger hon.

Musikalen har kallats för en modern ”Grease”-uppsättning, där sensmoralen är att man ska våga gå sin egen väg. Medan filmen är uppbyggd på klassiskt Disney-manér med tydliga rollfigurer – the good and the bad – försöker ensemblen i den svenska uppsättningen att bygga sina egna karaktärer.

– Bara översättningen till svenska gjorde att det blev mer hjärta i musikalen. Och Eva Rydberg har gjort ett bra jobb med att få fram ett större djup, menar David Lindgren.

Han spelar Troy, som är skolans populära basketstjärna, och Caroline den söta plugghästen Gabriella. I musikalen tillhör de två olika gäng på skolan, och när båda ser ut att få huvudrollerna i en musikal uppstår problem, och kärlek så klart.

Under inspelningen av filmen i USA blev huvudrollsinnehavarna Zac Efron och Vanessa Hudgens ett kärlekspar på riktigt. Men David Lindgren gifte sig – säkert till många tjejers förtret – förra året, så de chanserna är små i den svenska versionen.

– Men hela ensemblen är ett otroligt sammansvetsat gäng, och det märks säkert när vi spelar, säger Caroline.

Julia Milder

Mer läsning

Annons