Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stjärnorna nobbar Melodifestivalen

/

Annons

Sveriges artistelit sviker Melodifestivalen. Flera av landets stjärnor vill inte vara med – och nu växer kritiken mot startfältet 2009.

– Melodifestivalen känns inte rolig just nu, säger Markus Krunegård.

Samtliga artister i Melodifestivalen 2009 är presenterade. Förväntningarna har varit stora, inte minst på jokrarna, men nu gror missnöjet bland schlagerfans och krönikörer i tidningarna.

Det talas om ”stjärnfallet i Melodifestivalen”, vilket bekräftas av en omfattande rundringning till landets hetaste artister.

– Jag är inte intresserad, har aldrig varit ett fan av Melodifestivalen, säger Grammisnominerade Veronica Maggio.

– Jag har blivit tillfrågad både i fjol och i år men tackat nej, säger hyllade Markus Krunegård.

Och svaren blir desamma från Marit Bergman och Per Gessle, även från traditionella schlagerartister som Lena Philipsson, Sanna Nielsen och Jill Johnson.

Expressens Anders Nunstedt, en av landets mest lästa schlagerkrönikörer, sågar redan nästa års melodifestival.

– 2009 blir ett ”mellanår”, så det sjunger om det. Björkman och SVT har väldiga problem om det här är det bästa de kan åstadkomma. Det är för många ”kära återseenden” – och det var inte dit SVT strävade, säger Anders Nunstedt.

Nej, ambitionen för Christer Björkman har varit den motsatta: Melodifestivalen måste breddas, schlagermusiken ska väck och ge plats för andra stilar, även pop- och rockmusiken.

Men så har det inte blivit.

The Arks fiasko och Magnus Ugglas nederlag samma år gör att få etablerade stjärnor lockas att delta, vid sidan av sedvanliga schlagernamn och avdammade 80- och 90-talsartister (Mikael Rickfors, Lili & Susie, Jennifer Brown).

– The Ark gjorde en vurpa som avskräcker många. Insatserna är för höga, fallet blir för hårt för större artister, säger Anders Nunstedt.

Utvecklingen ska också ses i ljuset av Carolas ödesvecka i Kiruna i våras, liksom Charlotte Perrellis magplask i Belgrad.

– Carolas karriär skadades enormt. Hon gjorde bort sig fullständigt, säger Bert Karlsson, hela Sveriges schlagerpappa.

Trots att han själv står bakom flera av artisterna i Melodi- festivalen, är inte heller Bert Karlsson helt nöjd inför 2009.

– Man hade önskat sig större namn bland jokrarna. Marie Serneholt har haft svårt med sin karriär. Med det är inte lätt att få med de stora artisterna. Och vilka är stora, egentligen?

Per Gessle, till exempel.

– Vad f-n skulle han vara med för? Han behöver inte det. Nina Persson? Hon skulle behöva det. Det var länge sedan hon sålde skivor. Men Nina Persson skulle aldrig vinna.

Generellt tycker Bert Karlsson att kvällstidningarna är alltför stjärnfixerade.

– Det har förstört hela Melodifestivalen. Kvällstidningarna utser vinnaren varje år, tyvärr har det påverkat. Nu har folket insett att de har röstat fel. De har röstat på ett stort namn, i stället för en bra låt.

Melodifestivalens producent Christer Björkman tar själv kritiken med ro.

– Det här handlar mer om tycke och smak. Det har varit enkelt att hitta artister inför 2009. Jag tycker att det är hur stjärnspäckat som helst.

Är de fyra jokerartisterna dina ”förstaval”?

– Det finns inga ”förstaval”. Jag vände mig till 16–20 stycken, men för många artister passade inte Melodifestivalen in i planeringen just nu.

Samtidigt utesluter inte Christer Björkman att flera avstår från Melodifestivalen, av rädsla för att misslyckas.

– Det kan vara så. Det finns de som inte vill bli utsatta för bedömningen, själva tävlingsmomentet.

Var inte förhoppningen att The Ark skulle locka fler från pop- och rockfacket i fortsättningen?

– Ja, fast ambitionen varierar från år till år. Varje melodifestival har sin identitet. The Ark var en spjutspets, och visst, det var roligt. Men det finns bara ett The Ark.

Nils Johansson/TT Spektra

Mer läsning

Annons