Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stolt duo firar sin lyxiga bok

/
  • Releaseparty på Spegeln. Här kommer Marie Björk och Gabriel Liljevall att fira sin bok ”Stolt”.
  • I en fotostudio i centrala Gävle driver Marie Björk och Gabriel Liljevall sin frilansbyrå. Det var här som samtliga kulturpersonligheter i boken fotograferades. Här är det deras tur.

Coffetableboken ”Stolt – 20 möten med kulturpersonligheter från Gävleborg” släpptes tidigare i höst. Nu är det dags att fira utgivningen av frilansjournalisten Marie Björks (text) och fotografen Gabriel Liljevalls bok.

Annons

I morgon kväll är det releasekalas på Spegeln med framträdanden av flera av profilerna som medverkar i boken.

– Det känns skönt att kunna skåla och skrika, ”nu är vi klara!”, säger Gabriel. Under kvällen kommer kulturutövarna att framträda något annorlunda mot hur de brukar. Per Persson från Perssons Pack ska exempelvis sammanstråla i duetten ”Stenad i Stockholm” med Linda Netsman.

– De medverkande som inte kommer har en bra anledning, säger Marie.

Paret tror att besökarna blir lika blandade som intervjupersonerna i boken som är mellan 19 och 74 år. ”Stolt” är tryckt i tusen exemplar och har beställts klungvis av exempelvis landstinget till en stor läkarstämma för att marknadsföra Gävleborg. Marie tillägger att de som har finansierat boken inte har fått påverka innehållet.

Det har varit kittlande för paret att närmast provocera med den glansiga omslagstexten och lyxiga utformningen. Någon halvmesyr var det aldrig tal om att deras drömprojekt skulle bli.

– Många Gävlebor trodde att det här skulle bli en folder. Därför känns det så skönt att kunna daska boken i bordet och säga ”haha, vi gjorde det”. Det är nog ingen som har sett ”Stolt” som inte sagt att boken är den perfekta julklappen, säger Marie.

– Folk tror att bilderna är tagna i Stockholm. De blir förvånade när jag berättar att de är tagna här i rummet intill, säger Gabriel och pekar mot fotostudion i deras frilansbyrå.

En recensent skrev: ”Björk och Liljevall får vara beredda på en bamsekram från vår moderata kulturminister. Hon kommer att bli stolt”. Hur reagerar de på att kulturarbetare förväntas vara entreprenörer?

– Som frilans känner jag igen mig i dem jag intervjuat. Att man måste kunna sälja sig själv. Jag tror inte jag hade kunnat beskriva dem så väl om jag inte hade haft den yrkesroll jag har. Jag tror inte det är något nytt, men det är mer uttalat nu.

– Att vara företagare och inte gå på bidrag eller kulturstöd är inget jag skäms för. Det finns värre personer att få en kram av än kulturministern, säger Gabriel.

Att bo och jobba ihop ser de inte som ett problem.

– Vi kompletterar varandra. Det är fantastiskt sexigt att inspireras av sin partner, säger Marie.

Något nytt stort projekt tillsammans blir det inte på ett tag. Men när kommer egentligen superbäbisen?

– Vi har ju precis fött den här bäbisen, skrattar Marie och pekar på boken. Vi måste andas ut den här förlossningen först.

Att det blir en efterfest intygas av duon, men de vill inte avslöja var. Ett tips: Heartbreak Hotel är det inte.

Mer läsning

Annons