Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora nöjesprofiler väljer litet format

/
  • ”Det är vanligt att man lyssnar när man är på väg någonstans, på bussen eller tunnelbanan. Man får en egen hemlig grej och har roligt utan att de runt omkring har en aning”, säger Fredrik Wikingsson (till vänster om polaren Filip Hammar) om podradio.
  • Kristian Luuk och Andres Lokko är gamla vänner som också har ett podradioprogram ihop. Foto: Mikael Andersson/Sveriges Radio
  • Stora tv-profiler väljer att satsa på podradioprogram som produceras exklusivt för webben.
  • ”Jag och Jenny var sugna på att göra något tillsammans. Jag frågade om hon ville göra radio och hon sade ja”, säger Carina Berg.
  • Jenny Strömstedt blandar högt och lågt i podradioprogrammet ”Samtalsterapi med Berg & Strömstedt”.Foto: Karolina Henke/Tv4

Profiler som Filip och Fredrik, Kristian Luuk och Carina Berg väljer att bli extra personliga i podradiosändningar. I lättillgängliga program avhandlas allt ifrån föräldraskap och otrohet till atombomber.

Annons

I gränslandet mellan blogg och radioprogram tornar podradion upp sig som ett populärt alternativ. I dag har bland andra humorduon Filip Hammar och Fredrik Wikingsson, Kristian Luuk och Carina Berg egna program som görs exklusivt för webben och inte sänds i vanlig tv eller radio.

Sändningarna är gratis att hämta hem och det är fritt fram att lyssna på dem närhelst man önskar – vilket passar den moderna radiolyssnaren som handen i handsken.

– Det är som med all annan typ av mediekonsumtion, det ska vara tillgängligt när man själv vill det, säger Carina Berg som tillsammans med Jenny Strömstedt har podradio- programmet ”Samtalsterapi med Strömstedt & Berg”.

Först ut i Sverige var humorduon Filip och Fredrik som 2010 började sända podradio i samarbete med Aftonbladet. I dag sänder de via den egna hemsidan och i likhet med många andra podradioprogram är ingenting planerat eller skrivet i förväg. Genom att improvisera och överraska såväl varandra som lyssnarna säger Fredrik Wikingsson att de skapar en magi som inte går att få till i vanliga tv- eller radioprogram.

– Det är som att vara med när något föds, säger han.

Att göra podradio kräver väldigt lite teknik och gör lyssningen mer intim. Fredrik Wikingsson ser programmet som ett komplement till duons andra program. I podradion får lyssnaren komma närmare, utan att bli störda av reklam eller musik. I drygt trekvartslånga avsnitt hoppar de halsbrytande mellan högt och lågt.

– Man kan avfärda det som trams, att vi bara rapar popkulturella referenser. Men vi pratar allt ifrån barnen på dagis till Manhattanprojektet. Jag gillar den mixen, säger han.

Kollegan Carina Berg håller med. Det är spontaniteten som är podradions stora fördel.

– Inom vårt samtidsparaply ryms allt. Du kan vara hur privat som helst. Det finns kloka eftertankar och oerhört ogenomtänkta, säger hon.

Närheten till lyssnarna är en av anledningarna till att Fredrik Wikingsson vill göra podradio.

– Under tio års tid har vi aldrig vi fått mer feedback än vad vi får nu. Om vi har pratat om kärnvapen så kan vi få mejl av forskare på Harvard som rättar oss, säger han.

Inom vårt samtids- paraply ryms allt. Du kan vara hur privat som helst. Det finns kloka eftertankar och oerhört ogenomtänkta.

Karin Dofs/TT Spektra

Mer läsning

Annons