Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Superproffsig version av klassiker som aldrig dör

/
  • Vad har du där? Tycks senapsfabrikören (Peter Dalle) säga till Tideman (Nils Moritz).
  • Innertrion i ”Zpanska flugan”: Peter Dalle, Per Andersson och Suzanne Reuter.

Hösten är här och på privatteatrarna gnuggar producenterna händerna av förväntningar eller så biter de på naglarna.

Komedin ”Zpanska flugan”, showen ”Oslagbart” på Hamburger Börs (som båda haft sina premiärer) och musikalen ”Spamalot” (som går upp på Oscarsteatern i morgon) förväntas tillhöra de som lockar mest publik, exempelvis via bussresor från gästrikedistriktet.

Återstår att se men nöjesredaktören Stefan Andersson ger läsarna litet vägledning med sina recensioner de kommande dagarna. ”Zpanska flugan” inleder.

Annons

Det finns förvecklingsfarser och det finns förväxlingsfarser, ofta är det samma sak. Som med ”Zpanska flugan”, denna odödliga fars som skrevs 1913 av tyska författarfirman Arnold & Bach och som spelats av otaliga svenska uppsättningar. Ofta iscensatt med andra titlar av Nils Poppe på Fredriksdals friluftsteater i Helsingborg.

Så sent som trettonhelgen i år såg jag en amatörversion av teaterföreningen Bomhus Nästa på Folkets Hus.

Nu handlar det om superproffs i komedibranschen som Peter Dalle, Suzanne Reuter och uppstickaren Per Andersson, en göteborgare som här spelar farsens tönt, Molgan Ribba på friarstråt hemma hos senapsfabrikören Gottfrid Stark (Dalle) och dennes vackra dotter Inga (Kirschon).

Per Andersson är fullkomligt lysande i sin galna roll och fyller hela tiden på med korta kommentarer med anknytning till hemtrakten kring Vilhelmina. Den norrländska dialekten gör inte saken sämre och Per fyller verkligen ut tomrummet efter Robert Gustafsson, som spelade samma lustfyllda roll förra sommaren på utomhusteatern i Kalmar.

Som vanligt i komedier tar det en stund innan man fångas in av spelet. Men faktiskt är första akten överraskande bra med en Peter Dalle, till synes på gränsen till blodstörtning i rollen som senapsdirektören med dåligt samvete för en händelse 28 år tidigare efter en kärleksnatt med dansösen ”Spanska flugan”. Frugan Harriet Stark (Reuter, som alltid är som hon är, med andra ord utmärkt) har givetvis ingen aning om detta, vilket vore en katastrof för henne som ordförande i föreningen ”Moralens väktare”.

Småningom kommer andra gubbar i senapskungens omgivning in i handlingen och frågan kvarstår: Vem är egentligen fadern till ”Spanska flugans” okände son, om denne nu inte är Molgan Ribba?

Peter Dalle är suverän i alla stycken och har repliker som ”du ser osvullen ut”, sagt som en komplimang till hustrun. Och i tid och otid blandar han in senap i den verbala smeten. Men ska hans högt uppskruvade röstvolym hålla hela hösten?

Mest skrattade jag ändå åt norrländske Molgan, särskilt när han tackade nej till ett glas alkohol med förklaringen ”jag dricker bara en gång om året, under den mörka perioden mellan september och april”.

Mer läsning

Annons