Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Surrealistisk julthriller

/
  • Mathilda Lindström, Katrin Sundberg, Samuel Ram och Lennart Jähkel gör huvudrollerna i årets radiokalender, ”Allt du önskar”.

Roligt, galet och juligt räcker inte. Även julkalendern måste handla om något viktigt, enligt Sara Kadefors som skrivit ”Allt du önskar” för Sveriges Radio P4.

Annons

Elvaåriga Elvira får ett raseriutbrott när hennes arbetslösa mamma inte har råd att ge sin dotter den dyra mobiltelefon som hon önskar sig till jul.

Mamman reser bort för att söka jobb. Elvira får ett tillfälligt fosterhem hos den hutlöst rika familjen Lancelot där hon blir mottagen med öppna armar, i synnerhet av mamman Bianca (spelas av Katrin Sundberg från ”Häxan Surtant”).

– Bianca tränar och shoppar. Men där finns en pojke också, som aldrig har varit utanför huset, som bara sitter hemma och packar upp paket. Innan han lägger sig måste han använda minst två nya saker, säger Sara Kadefors.

Det låter som om du riktar

en råsop mot julkommersen?

– En julkalender ska vara lustfylld och spännande, men den måste handla om något på riktigt också, annars blir det inte kul. Konsumtionshetsen kring jul är något som alla måste förhålla sig till. Det är en jättestor grej. Barnen känner stress och skam över att inte få det man vill ha och som alla andra får, föräldrarna känner stress och skam över att inte kunna ge det man vill.

Familjens Lancelots hus verkar lite spöklikt?

– Till en början är det underbart och härligt för Elvira att komma till den här familjen där man får allt och slipper gå i skolan. Men så småningom förstår hon att allt inte riktigt stämmer.

Erika Josefsson/TT Spektra

Mer läsning

Annons