Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverigevän frontar ”Morden i Midsomer”

/
  • Gänget i ”Morden i Midsomer” har väldigt kul under inspelningarna. Här skattar Jason Hughes (Ben Jones) och Neil Dudgeon (kommissarie Barnaby) mellan tagningarna.
  • Jason Hughes

Jason Hughes, kommissarie Barnabys assistent Ben Jones, i ”Morden i Midsomer” har förvandlats till en kvinnokarl.

Annons

Men privat finns det bara en enda kvinna i hans liv, svenska frun Natasha.

Jason Hughes gillar Sverige och semestrar gärna i Linköping på sommaren tillsammans med hela familjen.

– Jag älskar svenska kräftor, säger Hughes till TT Spektra, inför premiären av ”Morden i Midsomer” i SVT 1 i morgon kväll.

Blodiga mord, en liten sömnig pittoresk by och en problemlösande hund. Sedan Neil Dudgeon tog över efter John Nettles som kusinen John Barnaby har dödsfallen i fiktiva staden Midsomer fortsatt att öka.

Men medan Dudgeon långsamt blivit varm i kläderna har hans sidekick Ben Jones förvandlats till en kvinnokarl. Vilket är så långt från hans egen personlighet som man kan komma, säger 41-årige Jason Hughes när vi träffar honom på tv-mässan i Cannes.

Jason Hughes är gift med svenska Natasha Dahlberg, en framgångsrik smyckesformgivare som började som skådis.

Paret bor i Brighton och har tre barn tillsammans.

– Vi träffades genom en gemensam vän för 16 år sedan som tyckte att vi skulle vara perfekta för varandra. Vi sprang på varandra då och då på olika fester och tillställningar och till slut insåg att jag verkligen gillade henne. Efter en födelsedagsfest gick vi hem tillsammans och på den vägen är det, säger han.

Paret tillbringar en del tid i Sverige, särskilt på somrarna då de åker över för att hälsa på den svenska släkten.

– Min fru har släktingar i Östergötland så vi har åkt över hela familjen och varit där några veckor. Mina svärföräldrar har en stuga utanför Linköping, det är fantastiskt vackert med skogar och sjöar. Förra sommaren passade jag på att fiska när jag var där.

– Och jag gillar, vad kallar ni det för? Kräftskiva?

Jason Hughes har spelat Ben Jones sedan 2005 och säger att han ibland tröttnar på rollen som den hunsade följeslagaren men att teamet alltid har väldigt kul under inspelningarna. När Hughes inte filmar stannar han gärna hemma med barnen.

– Jag hoppas att jag är en bra pappa, jag tycker att det är viktigt att vara där för mina barn så när jag kommer hem hänger jag upp kostymen och tar på mig förklädet och ställer mig i köket.

”Morden i Midsomer” har blivit en sommartradition. Ända sedan serien började sändas har svenskarna bänkat sig framför tv:n för att se ruskiga mord i en pittoresk fågelkvittrande sommaridyll.

När veteranen John Nettles bestämde sig för att lämna serien efter att ha spelat Tom Barnaby i 14 år och Neil Dudgeon, 51, tog över var det många olyckskorpar som förutspådde att den skulle tappa i popularitet.

Men ett och ett halvt år senare har ”Morden i Midsomer” sålts till över 200 länder däribland USA, Kanada, Frankrike och Japan. Trots att människor mördas som flugor i den fiktiva byn finns det något oemotståndligt lockande över den småmysiga lantliga idyllen som döljer mörka hemligheter.

Neil Dudgeon menar att humorn är en avgörande faktor till varför serien är så populär.

– Vi är som ”Simpsons”, stora, tjocka och gula. Folk känner igen oss och våra karaktärer. Det känns som om serien blivit mer som den var i början, nu är Ben (Jason) och jag ungefär i samma ålder så det psykologiska spelet emellan oss är intressant, säger Dudgeon.

Ninna Bengtsson/TT Spektra

Mer läsning

Annons