Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sweden Rock är utsålt i år igen

/
  • Joan Jett turnerar åter med sitt klassiska band The Blackhearts och besöker årets Sweden Rock Festival.
  • Ozzy Osbourne är det största namnet på årets Sweden Rock Festival som hålls utanför Sölvesborg 8-11 juni.

Landets största hårdrocksfestival står stadigt i den sydsvenska myllan. För åttonde året i rad är festivalen slutsåld. Ändå finns inga planer på att växa ytterligare.

Annons

Ozzy Osbourne, Joan Jett och Judas Priest. Sweden Rock Festival, som inleds under onsdagen, ställer stadiga artister på scen. Det är fullt passande. Få andra festivaler står lika säkert som den högljudda tillställningen utanför Sölvesborg. Sedan början av 00-talet är Sweden Rock ledande på den svenska hårdrocksscenen. Festivalen gör en rejäl vinst och enligt arrangörerna har det varit i princip slutsålt de senaste åtta åren, även om statistiken inte är helt tillförlitlig under alla år. Sedan 2008 har dock samtliga biljetter gått åt.

Det kom 33 200 personer till festen utanför Sölvesborg 2008. Då var Sweden Rock störst i Sverige. Året därpå slog festivalen publikrekord med 35 200 besökare, men blev omsprungna av Peace and Love som lockade 37 000 personer. I fjol räknade festivalen in en publik på 33 000.

Under måndagen kom också det väntade beskedet. Samtliga 33 000 biljetter till årets festival var slut. Det är en lagom nivå enligt festivalledningen, som inte har några planer på att låta Sweden Rock växa publikmässigt.

– Nej, när vi hade 35 200 besökare blev det en del trängsel och problem med köer och parkering. Det vill vi undvika, säger presschefen Martin Forssman.

Festivalområdet blir däremot rejält mycket större än tidigare.

– Vi har utökat med 40 procent i år, men det är bara en bekvämlighetsåtgärd. Vi har en helt ny bar och fler serveringar, säger Martin Forssman.

Inför årets festival har Sweden Rock Festival uppmärksammats på grund av en segsliten konflikt med upphovsmännens organisation Stim. Festivalledningen hävdar att Stims höjda avgifter är oskäliga. Stim har stämt Sweden Rock för att festivalen inte betalat avgifterna gällande 2009 och 2010 års festivaler. Tvisten kommer att avgöras i domstol, men nyligen meddelade Sweden Rock att

festivalen gjort en inbetalning till Stim på en miljon kronor för årets arrangemang.

– Jag skulle inte säga att vi har betalat, en betalning gör man till någon som man har kommit överens om ett pris med. Vi har satt in pengar eftersom vi tycker att det är viktigt att upphovsmännen får betalt, men vi ser fortfarande fram emot att reda ut det här i domstol, säger Martin Forssman.

Carl Cato/TT Spektra

Mer läsning

Annons