Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Titti Schultz om skotska whiskyresan: "Jag var en ganska owhiskyfierad person innan"

Radioprofilen Titti Schultz från Gävle är utmattad efter whisky-utmaningen på Islay i Skottland. Nöjdast är hon över att ha fått vänner för livet och nu kan briljera i kunskap om drycken. Dessutom har hon varit något av en ambassadör för Mackmyra Whisky.

Annons

Under veckan har Titti Schultz deltagit i whisky-utmaningen "The Ardventurer" initierad av whiskymärket Ardbeg. De har sitt destilleri på ön Islay i Skottland där många andra tunga varumärken inom whisky-världen framställer drycken.

Titti Schultz fick bära 20 kilos packning.

Läs mer: Krönika av Titti Schultz: Ett av de mest misshandlade orden

Titti Schultz har tillsammans med tio andra skribenter från hela världen fått bära runt på 20 kilos packning, tävlat i utmaningar som rodd och i moment som att blanda till sin egen whisky så den blir så lik en specifik sort som möjligt. Två forna marinsoldater ledde patrullen som även undervisades av representanter från destilleriet. "Chef för tälten" blev något av Tittis uppgift. Under slutet av tävlingen fogades en rad parametrar in, bland annat fick deltagarna rösta på vem de skulle vinna. Det blev en japan som vann, men Titti är nöjd med att hon knep andraplatsen.

Hela gänget som var med på resan.

– Det har varit riktigt jävla vidrigt och asjobbigt stundtals. Ön är som en disksvamp. Och jag har aldrig svettats så mycket. Men framför allt är det något av det häftigaste jag gjort. Naturen är magisk. Jag har fått vänner för livet, man kommer varandra så nära på en sån här resa. Och så har jag lärt mig otroligt mycket om whisky. Hur det tillverkas, historien, dofterna och rökigheten - sånt jag är intresserad av. Så nu kan jag briljera i frågesport, säger Titti på telefon från Skottland.

Titti Schultz fick en egen teckning till och med.

Hur har ditt whiskyintresse utvecklats?

– Det fanns de på resan som var extrema whiskynördar. Jag var själv en ganska owhiskyfierad person innan. Och jag tycker fortfarande inte det är gott. Whisky är fortfarande inte mitt förstahandsval, men jag har lärt mig mycket om smakerna och fått stor respekt för hantverket.

Deltagarna fick lära sig att hugga torv - en viktig beståndsdel i whisky som ger rökighet.

Det var en pr-byrå i Stockholm som engagerade Titti till resan på uppdrag av destilleriet.

– Jag var noga redan från början att om det här blir för kladdigt hänger jag inte med, Hade något varit uselt hade jag sagt det. Men jag känner mig verkligen inte köpt. Det var ingen fjäskresa, jag har inte lovat någonting. Och de var otroligt ödmjuka.

Titti Schultz och en av ledarna för expeditionen.

Titti fick även chansen att prata om lokala märket Mackmyra Whisky, som hon tidigare har gjort uppdrag för. Det visade sig att Mackmyra besökt Islay och att de var välbekanta med master blender på Mackmyra: Angela D'Orazio.

Rodd ingick också i utmaningarna.

Änglarnas andel (doften som stiger från whiskyfat) fick hon känna på inne på ett gammalt lager och fick även möjlighet att testa en sort från 1981 - där ett glas kostar upp emot 150 pund. (runt 1 685 svenska kronor).

Här är det whiskyblandartävling som Titti deltar i.

Torvtävling.

Film från resan.

Mer läsning

Annons