Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Torsåker är redo för 29:e bluegrassfesten

/
  • Många i Torsåker deltog under i uppbyggnaden av scenen. Däribland Andreas Haga, Kenneth Kjellgren, Mikaela Eriksson, Katarina Borbos, Kenneth Friberg, Jan Ekman och Jonas Kjellgren (stående).
  • Hunnabee & The Sunny Tar Boys, USA.

Bluegrass i svensk tappning har som bekant sitt starkaste fäste i Torsåker i västra Gästrikland.

I kväll startar landets största bluegrassfestival, den 29:e (!) i ordningen, vid Tors Loge.

Annons

– Nästa år blir det stort jubileum, säger föreningens kontaktperson Boel Melin. Men programmet i år ser också mycket starkt ut med ungdomliga grupper från både England och USA. Vår strävan är just att ge plats för nya generationer grupper.

Nytt för i år är att logens innescen blir en gagefri ”Open Stage”, dit kända som okända band har anmält sitt intresse. Detta för att ge så många som möjligt chansen att få uppträda inför publik.

På utescenen blir det som vanligt en blandning av svenska och utländska band med stor musikalisk variation. I år är festivalen förlängd till söndagen då det hela avslutas med en musikalisk gudstjänst och sopplunch i Torsåkers kyrka.

Workshop blir det också med några av Europas främsta bluegrassinstrumentalister i gruppen Gruns’n Roses från Tjeckien. Dessutom arrangeras musikloppis klockan 12-15 på lördagen.

Husbandet Downhill Bluegrass Band inleder festivalen i kväll. Bandet har utvecklat sin musik med bland annat blues och jojk och spelat, som det heter, på platser från södra Tyskland ända upp till Jokkmokk. Nu är de på hemmaplan och i högsta grad i festivalens centrum.

Band nummer två i kväll är Hunnabee & The Sandy Tar Boys. Den amerikanska gruppen bildades först som ett street performance-projekt på en resa från medlemmarnas hem i Athens, Ohio hela vägen söderut till Florida Everglades-och tillbaka. De spelar främst traditionella låtar, samt ett litet urval av original och arrangemang av coverlåtar.

Engelska Flats and Sharps från Cornwall är en ung kvartett som tidigt tog till sig bluegrass. De har varit förband till åtskilliga kända namn på de brittiska scenerna inklusive Fisherman’s Friends och The Beat. De har även spelat i Royal Albert Hall i samband med The BBC Youth Proms.

G-runs ’n Roses, som går ut sist i kväll, är ett ungt och energiskt band från Tjeckien. De spelar både original- och egna låtar med ett starkt fokus på fast rytm och tät stämsång. Detta kompletteras med ekvilibristiska instrumentala solon.

Trots deras moderna spelstil behåller bandet en djup respekt för traditionell bluegrassmusik. Bandet bildades i juli 2006 och har uppträtt i den aktuella uppställningen sedan november 2007. Deras första CD ”Learning to Fly” släpptes under våren 2008 och fick entusiastiska recensioner i de stora europeiska bluegrasstidningar.

Mer läsning

Annons