Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Tracks" till tusen efter 25 år i etern

/

Annons

1 000 program och 4 500 låtar. Nu firar Trackslistan 25-årsjubileum.

– ”Tracks” är min baby, det har varit en så pass stor del av mitt liv, säger programledaren Kaj Kindvall.

En hel generation bänkade sig framför radioapparaten på lördagseftermiddagarna under 1980- och 90-talen.

Med kassettbanden istoppade och fingret på ”rec” fick Kaj Kindvall guida genom låtar, bubblare och nagelbitande röstning.

Kaj Kindvall har varit både programledare och producent sedan ”Tracks” startade 1984. Han är också den som hittade på programformen, med 20 låtar och nya utmanare som kan ta sig in på listan, eftersom han saknade en riktig topplista i etern.

– Topplistorna hade försvunnit under 1970-talet, eftersom de blivit en symbol för det kommersiella. Men under 80-talet kom det så mycket ny, spännande musik och jag ville samla upp den i ett nytt program, säger han till TT Spektra.

Att ”Tracks” skulle bli en så stor framgång kunde Kaj Kindvall inte tro när han startade programmet. Han visste att programformatet skulle fungera, men inte att artisterna följde listan noga, och att en plats på listan skulle bli ett konkret mått på framgång.

Kaj Kindvall blev dessutom en musikalisk maktfaktor eftersom han väljer ut de låtar kan ta sig in på listan.

Grundregeln är att de måste fungera med P 3:s övriga utbud, men det är en regel som Kindvall kan bryta mot i enstaka fall.

– Men vilka personliga favoriter jag har är egentligen ointressant. Jag måste ha en väldig förståelse för olika musikstilar. Jag älskar inte varje musikgenre, men jag måste begripa dem.

– Det händer att jag blir förvånad över hur folk röstar, men det är också en del av charmen. När en låt har legat på listan ett antal veckor brukar jag till slut också förstå varför den gör det.

Enligt P3:s musikchef Pia Kalischer (som också satt klistrad vid ”Tracks”-sändningarna under 80-talet) är listan fortfarande viktig för artisterna.

– Att hamna på Trackslistan är fortfarande ett kvitto på att man har nått ut. Indieartister når en bredare publik, och det är egentligen det enda sättet att höra ny, svensk musik. ”Tracks” är populärkultur när den är som bäst – en spegel av samtiden.

I morgon sänds Kaj Kindvalls tusende program, en tre timmar lång specialsändning.

Hur många fler det blir vill Kindvall, som fyller 60 år i höst, dock inte lova.

– På ett sätt är ju ”Tracks” min baby, det har varit en så pass stor del av mitt liv. Men det är klart jag förknippas med programmet. Hur det skulle fungera med någon annan vet man inte förrän jag slutar. Men jag är med nästa år, så mycket kan jag lova.

Mer läsning

Annons