Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tramsig tv-kanal gör tramsig tv

Annons

Det var härliga scener från Läkerol Arena förra torsdagen när Brynäs IF bärgade sitt trettonde SM-guld. Samma år som man firar 100-årsjubileum. Och slutspelets bästa målskytt, kaptenen i laget och sonen till Brynäs-legenden Jan-Erik Silfverberg avgör hela finalen.

Jag vet inte hur det är med er, men jag kan se Jakob Silfverbergs blixtsnabba dragskott upp i Joacim Ericssons högra kryss om och om igen.

Men det var nog bättre för er som följde matcherna från läktarplats än för oss som fick sitta och bita på naglarna i tv-soffan. För om underhållningen på isen var av högsta klass så lämnar TV4:s studiosändningar från slutspelet i ishockey en del övrigt att önska.

Jag lägger ingen skuld på kommentatorn Lasse Granqvist, som så ofta skötte det alldeles utmärkt och hans referat vid Jakob Silfverbergs 1–0-mål i den sista finalmatchen känns redan som en klassiker: ”Vilket skott! Vilka handleder!”. Inte heller ska någon skugga falla över Leif Boork som alltid analyserar matchens gång i lugn och sansad ton.

Och, visst, spelarintervjuerna känns inte alltid så givande. (Om svaren varje gång bara blir att de ska åka mer skridskor och jobba hårdare nästa period så kanske de kan skippa att hela tiden stoppa upp en mikrofon i ansiktet på spelare utan analytisk förmåga.) Men det är ändå inte det stora problemet.

Nej, det är de två clownerna Niklas Wikegård och Peter Jihde som ska få klä skott för TV4:s pinsamma sändningar från SM-slutspelet i ishockey. Under hela slutspelet har de hållit på och gnabbats och kivats som de värsta två tonårsbröderna. Det skulle kunna misstas för charmigt och underhållande men har alla gånger bara framstått som larvigt och oseriöst. Wikegårds analyser i periodpauserna gör mig inte heller så förvånad över att karln inte längre har något jobb som ishockeytränare.

Jag vet att jag knappast är ensam av att ha plågats av TV4:s slutspelssändningar. Aftonbladets tv-sportkrönikör Marcus Leifby frågade sig i en krönika den 21 april: Har vi någonsin sett en så tramsig tv-sportproduktion som den TV4 har levererat från hockeyslutspelet?

Inte heller Dagens Nyheters Johan Croneman imponerades av Niklas Wikegårds grabbiga höhö-flams. Att TV4 stöttar och uppmuntrar hans reaktionära mansgriseri tycker jag fortfarande är både uppseendeväckande och obehagligt, skrev han i en krönika i tidningen 20 april.

Visserligen är jag inte speciellt förvånad att TV4 inte tar sin uppgift på allvar. En tramsig tv-kanal gör tramsiga tv-produktioner.

Det är väl knappast så att ett SM-slutspel i ishockey saknar underhållningsvärde som det är. Att Wikegård och Jihde ska hålla på att fåna sig i direktsändning förhöjer knappast stämningen kring matcherna, nej den förtar den snarare. Så jag bävar inför TV4:s sändningar från ishockey-VM. Ska det fortsätta så här med Humle och Dumle som tv-ankare under den turneringen också får nog den enda räddningen bli att stänga av ljudet på tv:n och slå på Radiosporten helt enkelt.

Johanni Sandén

Krönikör på GD Nöje

johanni.sandén@gmail.com

Mer läsning

Annons