Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tryggheten i fokus på Peace & Love

/

Rihanna, Skrillex och Roxette invaderar snart Borlänge i Dalarna. Det gör också tusentals festivalglada besökare. Peace & Love har ökat säkerhetsinsatserna inför veckans festival och startat ett trygghetsprojekt.

Annons

De senaste tre åren har Peace & Love-festivalen i Borlänge växt till att bli Sverige största festival. Den är också mest oberäknelig. Festivalen har riktat in sig på musikgenren ”blandat” och att läsa artistnamnen på affischen är som att lyssna på hela Spotify-katalogen i shuffleläge. Men det går hem. Förra året slog festivalen besöksrekord med sina 50 000 besökare. I år är trycket inte lika stort, och presschef Ronny Mattsson vill inte gå ut med någon siffra än.

– Men det ser väldigt bra ut, säger han.

Roxette är en otippad bokning som satte fart på biljettförsäljningen. Duon spelar på stora scenen när festen drar igång på riktigt på onsdagen. Årets gigant är r’n’b-stjärnan Rihanna som avslutar med en tvåtimmarsshow på lördagskvällen.

– Vi har funderat på henne förr så det känns jättekul att det blir av. Jay-Z (spelade på festivalen 2010) var kanske den största spelningen vi någonsin har haft. Vi hoppas att detta blir något liknande, säger Ronny Mattsson.

På artistlistan finns också hajpade dubstepartisten Skrillex och folkrockbandet Mumford & Sons som varit ett av de mest önskade banden till årets festival. På listan finns också tunga svenska namn som Kent, Lars Winnerbäck och Veronica Maggio, som gör en av sina få sommarspelningar i Borlänge.

Säkerhet, trygghet och publikens upplevelse. Så ser prioriteringsordningen ut enligt arrangörerna. En tiondel av omsättningen på 100 miljoner läggs på säkerhetsfrågor. Förra året anmäldes sex våldtäkter, ett flertal misshandelsfall och en mängd narkotikabrott. I år inleds ett treårigt trygghetsprojekt som med hjälp av publik och experter ska utvärderas.

– Trygghet är något subjektivt. Det är något man upplever inombords och därför svårt att komma tillrätta med, säger Petter Säterhed, säkerhetsansvarig.

Trygghetsenheten ska minska skadligt drickande och risken för våldsbrott på festivalen.

– Man kan ju aldrig ta bort risken helt, men vi har försökt att minska ”tillfället”. Vi har minskat antalet undanskymda platser, klippt buskage och satt upp belysning. Vi har ökat personalen på campingen och det yttre området med 25 procent och utökat antalet ordningsvakter med 10 man, från 110 till 120, säger Petter Säterhed.

Också polisen har ökat sin bevakning på och kring festivalen sedan förra året. 4 000 arbetstimmar ska fördelas under veckan, enligt kommenderingschef Thomas Hellgren.

Sofia Juvel/TT Spektra

Mer läsning

Annons