Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Udda musikal med trubbig spets

/
  • Seriemördaren slår till. Jonas Samuelsson-Nerbe gör rollen som Kit Gill, här på väg att strypa ett av sina kvinnliga offer (Berit Carlstén).
  • Tre fjärdedelar av den turnerande ensemblen. Från vänster: Birgit Carlstén, Joachim Bergström och Mia Poppe.

Annons

Nej, det är sant, så behandlar man inte damer. No way! Man iscensätter inte en djävulsk plan som slutar med att man stryper sina kvinnliga offer. Så gör man bara inte – såvida man inte är en misslyckade skådespelare som är beredd att bokstavligen gå över lik (och samtidigt gäcka kommissarien som leder efterspaningarna) bara för att få en så kallad headline i de stora tidningarna. I detta fall drakarna i New York.

När Jonas Samuelsson-Nerbe, som på ett övertygande sätt gestaltar seriemördaren som är en mästare i förklädnad, i ett skede av föreställningen frågar polisen Morris Brummel (Bergström): ”Har du inget ouppklarat mord som jag kan få äran av?”

En nyckelreplik som osökt fick mig att tänka på en viss Thomas Quick...

Kvickt åter till den udda, svartsynta musikalen med thrillertouche, som antagligen hade fungerat bättre som en renodlad teaterkomedi. Det är sparsmakat, småskaligt, utan medryckande sångrefränger och emellanåt lite långtråkigt.

Musikerna sitter på scenen och det känns lite som att bevittna en kabaré. Inget fel i detta och inget fel på skådisarnas insatser.

Särskilt Birgit Carlstén, flitig i sina rollbyten, står i blickpunkten för ett antal komiska scener och skrattknipande repliker.

Kul och överraskande var det också när Samuelsson-Nerbe plötsligt klev ner på publikplats och bad att få låna ett rött läppstift, eftersom han på typiskt seriemördarvis lämnar ett märke efter en kyss på kinden.

En hälsning till Morris, som knappast är karl nog att lösa fallet utan snarare bara ”en judisk polis intrasslad i sin mammas navelsträng”. Mia Poppe spelar hans nyvunna flickvän Sarah Stone, en biroll i sammanhanget.

Mer läsning

Annons