Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Underskatta aldrig musikens betydelse

Annons

”Musiken har förändrats. Folk lyssnar fortfarande på det, men det är inte lika centralt längre, det fungerar mer som ett doftljus.”

Citatet tillskrivs den brittiske popsångaren Jarvis Cocker från en intervju nyligen publicerad i morgontidningen The Guardian.

Det är ofta en aning pinsamt när äldre människor minsann ska berätta om hur mycket bättre det var förr och hur mycket sämre det är nu.

Som Jarvis Cocker, en gång hyllad frontman i britpopbandet Pulp. Han har den senaste tiden ägnat sig mer åt att etablera en karriär som radio- och tv-personlighet i England än att skaka liv i sin avsomnade solokarriär.

Men att sluta kommentera sin gamla bransch kan han inte riktigt hålla sig undan ifrån. Popmusiken har förlorat sin betydelse, menar han. Jag tror Jarvis ska akta sig för att göra sina egna sanningar till alla andras. Bara för att han själv tappat det brinnande intresset för musiken så betyder det inte att unga människor av i idag har slutat att ta till sig ny musik som det allra viktigaste i deras liv.

Ett bra och aktuellt exempel är Håkan Hellström-dokumentären ”2 steg från Håkan”. Att popgeniet från Göteborg har samlat på sig en imponerande samling fanatiska och tillgivna fans under åren kommer väl inte som en nyhet för alla som följt hans karriär någorlunda. Även om sångaren själv ogärna tar på sig rollen och ansvaret som förebild för tusentals unga människor så visar ändå dokumentären på hur otroligt viktig en musikartist kan vara.

Där får vi träffa Amanda Asp-Hult som vigt sitt liv åt Håkan Hellström. Omgivningen kallar hennes idoldyrkan av honom som överdriven men för henne har hans musik varit livsavgörande. Hennes syster har i perioder varit intagen på sjukhus och varit nära att dö vid två tillfällen. Det har gjort att Amanda tidvis bott på fosterhem eftersom hennes föräldrar inte alltid orkat med att ta hand om henne också. De otaliga timmar och kronor hon lagt ner på den stora idolen har varit räddningen.

– När man lever under sådana förhållanden som Amanda, att då ha en idol, det betyder så otroligt mycket. Jag vet inte hur det hade varit utan Håkan i det här, säger Amandas mamma i en fin scen i slutet av dokumentären.

– I vissa av hans texter så känns det som att han förstår mig och att man inte är helt ensam, fortsätter dottern.

Amanda är knappast ensam i sin kärlek till Håkan och det finns så många fler som håller musiken som det viktigaste av allt. Där trösten hos en avgörande textrad eller en vacker gitarrslinga varit enda anledningen till att överhuvudtaget orka ta sig upp från sängen den morgonen.

Fråga Lady Gaga-fanet som tvekat över sig själv vad ”Born This Way” betytt, fråga Coldplay-fanatikern som sjungit sig hes till de upplyftande orden i ”Fix you” eller den Säkert-lyssnaren som funnit styrka i raderna till ”Allt som är ditt”. Tror ni de skulle beskriva musiken som ett doftljus?

Bara för att han själv tappat det brinnande intresset för musiken så betyder det inte att unga människor av i i dag har slutat att ta till sig ny musik som det allra viktigaste i deras liv

Johanni Sandén

Mer läsning

Annons