Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppmärksam ”Cary Grant-kopia” löser brott

/
  • Simon Baker har en Cary Grant-lik karisma som passar bra i ”The Mentalist”, TV 3:s nya serie.Foto: Chris Pizzello/AP/Scanpix

Annons

”The Mentalist” är höstens stora tv-succé i USA. Nu kommer serien till Sverige och TV 3, första delen klockan 21 i kväll.

Patrick Jane är ”The Mentalist”, en kriminalpolis med en säregen förmåga att lösa mord med okonventionella metoder. Är han rent av synsk – eller bara väldigt, väldigt uppmärksam på detaljer som avslöjar mördarna?

– Vi i showen för den debatten vilket ger oss fritt spelrum. Kommer han att erkänna att han är synsk? Ja, om det skulle hjälpa honom att hitta sanningen!, säger Simon Baker, 39, som spelar huvudrollen.

”The Mentalist” skiljer sig från mörkare kriminalserier som ”CSI” och ”Brottskod försvunnen” genom att ta sig an historierna på ett lättsammare sätt:

Simon Baker poängterar att han var mån om att serien skulle vara underhållande.

– När jag gjorde tv-serien ”The Guardian” (2001-2004) ville jag agera och påverka folk och världen. Jag var ung, ler 39-åringen.

Simon Baker gillar sin rollfigur Patrick Jane och försöker i varje avsnitt hitta sätt att avslöja vad som driver honom.

– Jag vill visa att han inte enbart är flörtig. Patrick Jane jobbar inte alltid efter reglerna och han har många intressanta sidor så det kan inte bli tråkigt. Han observerar folk, han manipulerar och!

Bruno Heller som skapat ”The Mentalist” tror inte att serien skulle vara en hit utan Simon.

– Han har en Cary Grant-lik karisma, men under ytan finns stål och odräglighet. Även när han är charmig finns en mörk sida där och det är väldigt svårt att göra som skådespelare. Det kräver mycket disciplin, arbete och talang.

Baker flyttade till Los Angeles 1995 och medverkade två år senare i ”LA konfidentiellt” mot Guy Pearce, Russell Crowe, Kevin Spacey och Kim Basinger.

– Rollen var inte speciellt stor, men den öppnade många dörrar.

Bland Simon Bakers andra filmer kan nämnas ”Ring 2” och ”Djävulen bär Prada”.

Keijo Liimatainen/TT Spektra

Mer läsning

Annons