Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad är det som är pinsamt, Fredrik?

Annons

I sin krönika i söndagens GD (18 jan) konstaterar Fredrik Nilsson att en av fördelarna med att det inte längre går att lyssna på RIX FM i Gävle är att han nu slipper tjejmusiken. Tjejmusik verkar vara ett ganska vitt begrepp då både Duffy och Beyoncè faller inom denna kategori, men jag antar att det räcker med att musiken är liksom besudlad av det där rosa, fluffiga, glittriga och kulturellt lågstående som utgör det kvinnliga, eller?

Helt ogenerat medger Nilsson att musikens kvalitet är oviktig. För trots att han tycker att till exempel Duffy är riktigt bra så är det ändå pinsamt att bli påkommen av sina elever med att nynna på en av hennes låtar. Är en kvinna inblandad är det per definition lite pinsamt, verkar det som. Men vad exakt är det som är pinsamt?

Det jag ödmjukt undrar är om det ändå inte är lite mer pinsamt att vara en vuxen människa med så innerligt behov av bekräftelse från sina gymnasieelever att han på riktigt reflekterar över vilken musik de uppfattar som mest häftig att nynna på? Dessutom hoppas jag att eleverna är så pass jämställda att de inte delar in musik i tjejmusik och… bra musik.

Och nej, Fredrik, jag känner inte att jag måste veta att du sitter i bara kalsonger och skriver dina krönikor, men det kanske också tilltalar din manlighet att liksom dela med dig lite mer av sådan information än vad någon önskar.

Men erkänn nu, visst var det en gitarr som skylde dina allra mest manliga delar, och inte ett par kallingar?

Oj, hur ska jag kunna försvara denna min oerhört ruttna kvinnosyn?

Antingen så har du helt rätt i alla dina tokroliga antaganden, eller så är det så att krönikor och kåserier med fördel skrivs lite tillspetsat och raljerande, att varje ord inte är helt sant och att läsekretsen vet detta och därför tar det hela med en nypa salt.

Roligt dock med en ”kulturdebatt” på grund av lilla mig. Roligt för mig och mitt innerliga behov av bekräftelse!

Mer läsning

Annons