Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad var det jag Saade...

Annons

Glad i hågen efter Brynäs välförtjänta seger i Karlstad satt jag kvar framför teven för att se någon ännu viktigare (hehe) där frågan gällde: Vem skulle vinna schlaget om Globen m/2011?

Dannys dansrökare, The Monikers shownummer eller Eric Saades discolåt? Varför inte Teddybears..f´låt frejdige rapparen Swingfly?

Svaret blev Eric Saade, min favorit ända sedan Göransson Arena och efterfesten på Princess för ett år sedan. Nu hade han en ännu bättre Fredrik Kempe-låt än ”Manboy” och det känns som han kan återupprätta Sveriges schlageranseende i Tyskland senare i vår. Något Anna Bergendahl-fiasko behöver det nog inte bli, det fingervisade den internationella omröstningen (se nedan).

Jag gillar verkligen Eric Saade, såg honom live även i Furuvik förra sommaren och det är numera en fullfjädrad artist som antagligen inte bara går hem hos unga tjejer. En synnerligen trevlig prick dessutom sambo med Molly Sandén, sångcoachad hos Johan Jämtberg på Helges en gång i tiden. Fast det hör ju inte till saken.

”Vem vet vad som komma skall”, sjöng inledningsvis Rickard Olsson och Marie Serneholt på melodin ”Up Were We Belong”, ledmotivet från den härliga 80-talsfilmen ”En officer och en gentleman”. Intressant spörsmål även om gemytlige Rickard är en betydligt bättre programledare än sångare.

För övrigt var det ett kul grepp att intervjua nära och kära till respektive finalister.

Efter genomgången av de tio finalisterna kände jag fortfarande mest för Eric Saade (precis som jag skrev i gårdagstidningen, notera det) och mycket riktigt var det han som gick hem hos de internationella jurygrupperna med fullpoängare i Frankrike, Malta och Storbritannien.

Tre tolvor fick överraskande nog också Sanna Nielsen från i tur och ordning Ukraina, Grekland och Irland. Tydligen ska man aldrig räkna bort den unga veteranen i sammanhanget även om hennes låt låter som så många andra mainstreamschlagers vi hört förr.

1) Saade, 2) Danny, 3) Sanna, 4) The Moniker.

Sen återstod frågan: Hur skulle Sverige rösta, folket?

Jodå, Eric var nummer ett där också. Han segrade i duellen med Danny medan The Moniker och Sanna fick byta plats. Men Brolle då, vilket bakslag!

– Nu vill jag åka till Düsseldorf redan i morgon, sa Eric Saade efteråt när han överlycklig tackade svenska folket för alla röster.

Vinner man både elvalandsjuryns och folkets röster så är man tveklöst en värdig vinnare.

– Nu åker vi iväg med en låt som har allas stöd, bästa förutsättningar, sa en glad Christer Björkman, schlagergeneralen som kunde andas ut trots en pinsam parentesal felsägning av Marie Serneholt.

Fredrik Kempe, som gjort låten, har vunnit tre gånger på fyra år och måste nu tituleras Sveriges främste kompositör, åtminstone i dessa sammanhang. Mannen med fingertoppskänsla – och guldbyxor. En sån Kempe! Europa here we come!

Slutligen måste jag konstatera att kvällens bästa låt var den i pausen som levererades av Nanne Grönwall, Lena PH, Ola Salo och Christer Sjögren. Den sistnämnde en oxe bland rådjur i rockrökaren ”Like A Hurricane”. En singel som skulle kunna sälja om det blev så.

Mer läsning

Annons