Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vasaelevernas pjäs ska ge en tankeställare

/
  • ”Perfatia” blir slutprovet. Teatertreorna på Vasaskolan ger tre föreställningar på Spegeln de kommande dagarna. Flickan i mitten heter Jennie Eriksson och spelar fängelsedirektör.
  • I fängelset. Ja, det lär bli en hel del dramatik i teaterelevernas slutproduktion på Spegeln.
  • Ida Bergen har en av ­huvudrollerna i ”Perfatia”...
  • ... och Maria Sandén har också en huvudroll.

Nu är de redo för sitt elddop, esteteleverna på Vasaskolans teaterlinje som är inne på slutspurten inför studentexamen. Vad har de hunnit lära sig under sina tre år på skolan?

Annons

I kväll, fredag, är det genrep och i morgon kväll premiär på Spegeln för ”Perfatia”, en pjäs som de egenhändigt skrivit och producerar själva och som även kommer att spelas på måndag och tisdag kväll.

– Under minst ett halvår har vi jobbat med detta och nu ska det bli mycket spännande att få visa upp resultatet inför publik, säger Hanna Alneberg.

Hon är inte bara med och agerar på scenen, Hanna har även varit med och skött marknadsföringen. Ja, alla delar i runt-omkring-arbetet med slutproduktionen har eleverna fått sköta själva. Inte minst sökandet efter alla kläder som behövs. Dock inte regin, den står rutinerade teaterprofilen och deras lärare Rolf Berlin för.

Utan hans hjälp skulle det förstås ha blivit tufft, för med 14 ungdomar på scenen gäller det att hålla ihop pjäsen.

– Föreställningen speglar dagens samhälle från en dystopisk synvinkel, förklarar Hanna Alneberg. Den handlar om två världar – ett ”perfekt” samhälle som heter Perfatia och ett tjänarsamhälle som lever i mörkret av Perfatia och allt det perfekta. Tjänarna slavar dag som natt åt de perfekta utan att de perfekta ens lägger märke till vad som rör sig under ytan.

– Det speglar även hur dagens konsumtionssamhälle ser ut – vi köper alldeles för mycket saker som människor i sämre lottade länder har producerat i en usel arbetsmiljö till minimumlön. Pjäsen handlar om att bli medveten och våga inse sanningen i stället för att blunda för den.

Det är ett drama med komiska inslag och där även nya uttrycket för könlöshet, ”hen”, kommer till användning.

I Perfatia har alla har senaste, snyggaste kläderna och alla är glada och lyckliga. Men allt är ju inte som det verkar...

Hanna Alneberg:

– Pjäsen ger publiken en viktig tankeställare, något som vi i dagens läge bör vara medvetna om – nämligen, ska vi blunda för all världens elände eller ska vi ta tag i problemet och hjälpa till att lösa det?

Pjäsen handlar om att bli medveten och våga inse sanningen

Mer läsning

Annons