Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Veteraner behövs i nya nyårsfarsen

/

Mycket text, långa haranger och dialoger som ska sitta på sin plats. Ja, det är ingen lätt uppgift de tagit sig an, den debuterande regissören Dick Gillving och hans ensemble inom Bomhus Nästas stall av amatörskådisar.

Annons

Det krävs ett antal veteraner för att ro det ystra skådespelet i hamn med ett något sånär godkänt resultat. Leif H Holmgren, Hasse Bergkvist, Ludde Johansson och Kent ”Lumpen” Lundberg har varit med förr som man brukar säga. Ändå är det faktiskt Christer Berg, en för mig ny bekantskap, som är största behållningen som den kärlekskranke Henrik Fjällner. Vem som är hans egentliga far är den stora frågan i den klassiska tyska farsen ”Die Spaniesche Fliege” som bröt ut för så länge sen, samma år som första världskriget.

Som så ofta är den första akten något av en transportsträcka, saggigt långa stunder många förklarande historier ska berättas och möjligen borde regissör Gillving ha förenklat manuset en del. En äkta fars måste ha tempo, tempo och åter tempo. ”Spanska flugan” bör vara en insekt med bett.

Samtidigt vore det grymt orättvist att jämföra denna nyårssatsning med kommersiella upplagor på proffsnivå. Tvärtom lyfter jag på vinterluvan för dessa ambitiösa personer som så helhjärtat håller traditionen vid liv. Därför rekommenderar jag utan vidare ett besök på Bomhus Nästa-scenen i Gävles Folkets hus. Sex föreställningar väntar de fredag/lördag/söndag de kommande två helgerna.

Mer läsning

Annons