Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Volodja live – nu även på skiva

/

”Volodja är gruppen som tjuter som ett ånglok, gnistrar som kristall, glöder som en vulkan och som ständigt svalkar sig i det kalla Sibirien bland ficktjuvar, boxare, deporterade lagbrytare och elaka mostrar”.

Annons

Så visuellt (och förvisso en smula komiskt) beskriver folkmusikern Christopher Andersson Bång sitt ”skötebarn”. Bandet som funnits i åtta år och har släppt tre studioinspelade album.

Nu kommer den fjärde plattan, en produkt som skiljer sig från de föregående eftersom låtarna är framförda inför publik, precis som det blir i kväll.

– Vi är ett utpräglat liveband och har alltid längtat efter ett tillfälle att göra en liveskiva då publiknärvaron ger oss extra energi och dynamik jämfört med att ställa sig innanför fyra väggar i en studio. Det brukar bli en blandning av skratt, gråt och hissnande äventyr när vi uppträder, säger Christopher.

– Nu är den efterlängtade liveskivan klar och det tänker vi fira med en rysk releaseafton på Spegeln där Skottes musikteater välkomnar oss. Sedan drar vi ut på en tre veckor lång turné i Sverige och Norge (start i Bergen på söndag) och alltsammans blir min stora grej detta år, fortsätter Christopher.

Titeln ”rysk afton” syftar på Volodjas favoritämne, den legendariske ryske vispoeten och skådespelaren Vladimir Vysotskij, som skulle ha varit 74 år om han fått leva. Men han dog 1980, blott 42 år ung.

– Vysotskijs visor spelas över hela världen och är mer populära än någonsin, berättar Christopher. Särskilt roligt ska det bli att få göra turnépremiären på Skottes scen. Vysotskij hör hemma där eftersom han också var skådespelare. Vi har överhuvud taget aldrig spelat på Spegeln utan releasen för den förra skivan, ”Horisonten”, hölls i Gasklockan.

Volodja består av Cristopher Andersson Bång (gitarr/sång), Anna Rudholm (piano/sång), Daniel Wejdin (kontrabas), Jonas Lundberg (mandolin/gitarr/balalajka/sång) och Sara Fridholm (dragspel/sång).

Mer läsning

Annons