Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Way Out West redo för Prince

/
  • Princes karriär har haft sina toppar och dalar. Han är fortfarande världskänd, men på 80-talet nådde hans stjärnglans toppen. Då spelade han i samma liga som Michael Jackson, Madonna och Bruce Springsteen.

Idag startar Way Out West i Göteborg, och i morgon kväll lär powerballaden ”Purple Rain” eka ut över Slottsskogen. Festivalbiljetterna sålde slut rekordsnabbt, med hjälp av dragplåstret Prince.

Annons

Han var en av 80-talets största stjärnor, jämte Michael Jackson, Madonna och Bruce Springsteen. I morgon gör Prince sin första svenska festivalspelning någonsin och han har över 30 års artisteri i ryggen.

– Vi har försökt få hit Prince sedan vi startade Way Out West, säger Joel Borg, pressansvarig på Luger.

Sedan 80-talet har karriären gått både upp och ned, men tack vare Princes mix av funk, soul och pop, karisma och olika infall – som att byta namn till en outtalbar symbol, bråka med skivbolag och starta en helt lila festival i Köpenhamn – är han världskänd än i dag. Och Way Out West är redo.

– Vi har inte fått några konstiga krav än, men om han skulle vilja att vi målar hans loge lila, är det bara att ta fram den lila färgen. Vi löser det, säger Joel Borg med ett skratt.

Prince har fans över hela världen och inspirerar andra artister. Svenska Oskar Linnros, till exempel. Sedan han sju år gammal upptäckte sångaren, har han identifierat sig med Prince och läst allt han kommit över. Han har även tolkat Prince.

– ”I Could Never Take The Place Of Your Man” är en perfekt poplåt. Jag gjorde en cover av den till min debutskiva, men den kom inte med och jag har knappt spelat upp den för någon. Att ge ut en Prince-cover är bland det dummaste man kan göra. Jag hatar ju covers! Men när jag har tränat på att spela gitarr och sjunga i 20 år, kanske jag ger ut ett översatt Prince-album.

Prince har besökt Sverige ett otal gånger. Senast för nio år sedan. Då spelade han tre timmar i Globens Annex i Stockholm, och bjöd upp till dans på scenen. Han spelade hitsen men också mycket av sin nyare fusionjazz, som både kritiker och fans har kallat för diffus och ganska svårlyssnad.

Sångerskan Yukimi Nagano från Little Dragon spelar på Way Out West samma dag som Prince och är ett stort fan. Hon såg honom i Los Angeles för några veckor sedan:

– Det var kanske inte vad jag tänkte mig, lite för mycket jam, men han är ju fantastisk. Han dansar och sjunger fantastiskt och det känns som att han är ett med musiken. Han är i form!

På Way Out West är Prince helt klart en av de äldre artisterna men Oskar Linnros förundras över att han fortfarande är het.

– Det är fascinerande att han kan spela på den creddigaste festivalen och vara ball trots att han har haft ett helt årtionde då han blev sågad. Låtar som ’I Wanna Be Your Lover’ tilltalar både min mamma och ungdomar i Cheap Monday-jeans. Det gillar jag.

Förväntningarna är höga. Biljetterna är slut. Nio års väntan är snart över. Oskar Linnros får svårt att se idolens konsert, då han själv turnerar. Men det problemet tänker han lösa.

– Vi håller på och kollar om vi kan hyra en helikopter...

Rebecka Ljung/TT Spektra

Mer läsning

Annons