Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Willkommen, bienvenue, welcome..!

/
  • Snart blir det ”Cabaret” i Gävle. Här är delar av ensemblen: från vänster Jakob Westin, Camilla Lénström, Fanny wallmo, David Tanzilli och Sara Kreft.
  • Rolf Wickenberg. Lokal operettstjärna som nu får chansen att odla sin skådespelartalang.
  • Joakim Lindblad. Dalmas som tagit på sig rollen som regissör för Gävles första uppsättning av ”Cabaret”.

Repetitionerna är i full gång, ensemblen riktigt lyser av förväntan för att nu inte tala om regissören Joakim Lindblad.

Annons

Han är smått lyrisk när han beskriver arbetet och det passar ju bra eftersom det är just Lyriska Sällskapet Gävleborg som sätter upp den klassiska musikalen ”Cabaret” för första gången i Gävle.

Lördagen den 12 januari blir det premiär i Stora Gasklockan.

På torsdagen samlades ensemblen för att träffa media på den blivande spelplatsen, som småningom kommer att förvandlas till syndens näste, Kit Cat Club i 30-talets Berlin.

– Senast vi var på den här arenan var 2006 då vi spelade ”Carmen”, påminner Rolf Wickenberg i arrangörsstaben. Opera och operett i all ära, det är ju min hemmaplan, men nu blir det en utmaning att sjunga på ett helt annat tekniskt vis i skådespelarrollen som juden herr Schultz.

Denne förlovar sig över religionsgränsen i ett kärleksdrama med tragiskt slut.

En av huvudrollerna innehas av Jakob Westin, mera känd som cirkusartist, som blir Gävles svar på den karismatiske konferencieren Joel Grey. Rollen som Sally Bowles görs inte av Liza Minelli utan väl Camilla Lénström, som också tagit hand om koreografin för tio dansare i Kit Cat Girls.

Camillas närmaste motspelare i musikalen, Cliff, blir David Tanzilli, även han meriterad musikalartist och dansare. ”True talent”-stjärnan Sara Kreft ska spela fräulein Schneider sedan hon, enligt regissör Lindblad var överlägset bäst i en audition. I dansgruppen ingår en annan känd Gävlesångerska, nämligen Fanny Wallmo.

Musikansvarige Stellan Alneberg, som varit med i tre ”Cabaret”-uppsättningar på andra orter tidigare, mönstrar en sexmannaorkester med bland annat musiker från Sandviken Big Band.

Handlingen följer i stort den filmatiserade versionen av Broadway-musikalen från 1966. Det är inte bara en musikal utan även en viktig historisk berättelse om människorna i dåtidens Berlin då nazismen började tränga sig på. Nattklubben stängdes och förvandlades småningom till en av Gestapos tortyrhålor, i samma lokaler som naziofficerarna tidigare hade tillfredsställt köttets lustar.

På Lindblads önskemål kommer därför föreställningen att utformas så att publiken ska känna andan och stämningen från Kit Kat Club.

Därför öppnas portarna timmen före ridån går upp där publiken kan värma upp i nattklubbsbaren och lyssna till en lokal orkester som ska spela 20- och 30-talsmusik.

– Det här blir häftigt, att få göra en djupdykning in i teaterns värld tillsammans med ett härligt gäng, säger Sally Bowles... f’låt Camilla Lénström, en gång i tiden Furuviksbarn som har ett artistförflutet på Wallmans salonger.

Mer läsning

Annons