Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Winslet i hyllad tv-serie i jul

/
  • Kate Winslet spelar titelrollen i ”Mildred Pierce”. SVT börjar visa serien på annandagen.Foto: SVT

Miniserien ”Mildred Pierce” är den tuffaste produktion Kate Winslet upplevt.

Annons

– Jag jobbade varenda dag under hela inspelningen. Då kan det komma ögonblick då man tänker ”Jag fixar inte det här”, säger hon.

”Mildred Pierce” är en miniserie i fyra delar, baserad på James M Cains roman om en ensamstående kvinna i 30-talets Los Angeles, som gör allt för sin bortskämda, elaka och beräknande dotter. Boken filmatiserades 1945 av Michael Curtiz med Joan Crawford i huvudrollen. Den här gången är det Todd Haynes som regisserat.

Rollistan är fylld med stora namn som Oscarsvinnaren Melissa Leo, Evan Rachel Wood och Guy Pearce. ”Mildred Pierce” har hyllats av kritiker över hela världen och vann två priset på tv-prisgalan Emmy höstas. Den var nominerad till ytterligare 19 priser.

Trots att handlingen utspelas i Los Angeles, spelades seriens fyra spelfilmslånga avsnitt in i New York. Orsak: Winslets barn.

– Jag sa att jag vägrade vara borta från dem så länge som det skulle ta att filma serien. Då lyckades man hitta passande miljöer utanför New York, som med lite fejkade palmer och sådant såg ut som LA.

TT Spektra träffar Winslet på filmfestivalen i Venedig. Den nu 35-åriga aktrisen säger att hon känner djupt för roller som den som den plågade Mildred.

– Jag tycker om familjedramer och jag dras till komplexa karaktärer som Mildred. Jag har upplevt mycket i livet och annars vore det inte intressant. Jag är fascinerad av människokynnet, och till en roll som denna tar jag med mig mycket av det jag själv har varit med om. Det är det som skådespelare gör.

Hon säger att det fanns de som undrade varför hon ville vara med i en miniserie för tv.

– Jättefånigt. Jag fick jobba med gräddan av filmarbetare från New York, och materialet vi arbetade med var oerhört bra. Det finns verkligen ingenting som är ”mini” med ”Mildred Pierce”. Och på många sätt är det tuffare att göra något sådant här. Vi gjorde ju fyra långfilmslånga avsnitt på kort tid.

”Mildred Pierce” innehåller flera sex- och nakenscener. Detta är inte något som bekymrar Kate Winslet.

– Om en roll kräver att jag är naken, så är jag det, även om det kanske inte alltid känns så bekvämt att vara det. Till sist glömmer man att man är naken.

”Mildred Pierce” har premiär i SVT 1 på annandagen.

Mer läsning

Annons