Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Woody Allen gör det igen

/

Annons

Atlas Losing Grip – State Of Unrest (cd)

• Årets bästa album alla kategorier är skapat av Lundakvintetten Atlas Losing Grip. På blodigaste allvar är ”State Of Unrest” också det bästa melodiösa punkalbumet jag någonsin hört.

Melodiquizet på CC-puben (frågesport)

• Förutom den stående beställningen ”En CC-burgare och en ”Tjeck” är den största behållningen egentligen quizmaster Svens charmigt svengelska uttal. En svår och lång kamp utspelade sig under hösten där GD:s lag The Twits slutligen stod som segrare i årets sista omgång.

Ika Johannesson och Jon Jefferson Klingberg – ”Blod Eld Död” (bok)

• Man måste inte vara gammal inbiten hårdrockare för att beröras av Pelle ”Dead” och Jon Nödtveidts självmord. Äntligen en djupdykande reportagebok om den svenska hårdrockshistorien.

Flemming Dalum – Hot Italo Nights (mix-cd)

• Världens största konnässör av italodisco släppte flera briljanta mixar under året. På denna presenterades vi übernördar bland annat för Manhattan Projects ”Guinnesmen” från 1986 som blir ännu en i raden av supersvåra italotolvtummare att drömma om.

”Midnatt i Paris” av Woody Allen (bio)

• Woody Allen gör det igen. Surrealistiskt och vackert tar han oss på en underfundig tidsresa i den franska huvudstaden. Lysande dialog som sig bör.

”Dogtooth” av Yorgos Lanthimos (bio)

• De få Gävlebor som hann chockas av denna grekiska tragedi utbrast saker som: ”Jag undrar vad han som gjort den här filmen tagit?”. Det uttalandet måste bara vara ett bevis på att denna blandning av bisarra filmer som ”Salò” och ”Taxidermia” är en av årets starkaste Sverigepremiärer.

Dorisburg – Tundra (12”)

• Aniara Recordings rymdfarare flyttar åhöraren till en bättre värld. Lyssna på ”Tundra” och förstå vad göteborgsk deephouse går ut på. Passa då även på att plocka upp Cazumas tolva ”Hayabusa” på Avestabördiga Kurbits Records.

Nifelheim och Youth Of Today (Live på Getaway Rock)

• Nifelheim älskar att dricka te ur mormorsservis, men även att spela världens hårdaste old school-black metal. Full pott blev det för konserten på Gasklockorna i juli. Förbannat roligt även att se straight edge-legenderna Youth Of Today.

Vad var bäst med 2011?

• ”Vem vet mest?” Varje vardag på SVT 2 ger gamle Gävlebon Rickard Olsson oss kunskapstörstande en aldrig sinande och underhållande källa till lärdom. För att inte tala om alla Gävleborgsreferenser som haglar ur hans strupe. Repriserna är även ultimat betongkepsfördriv på söndagseftermiddagen.

Vad var sämst med 2011?

• Biofilmen ”Jag saknar dig”. Här var det meningen att publiken skulle gråta. I stället var det svårt att brista ut i gapskratt av det pinsamma utförandet. Tråkigt också att det inte blev någon ny svensk säsong av ”Paradise Hotel”.

Nils Palmeby

Mer läsning

Annons