Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Zowie Bowie blev Duncan Jones

Förr var han mest känd som Zowie Bowie, son till rocklegenden David Bowie.Numera heter han Duncan Jones och håller på att etablera sig som hyllad filmregissör. Närmast är han aktuell med science fiction-thrillern ”Source code”.

Annons

- Det var pappas intresse för scifi som gav mig mitt, säger den 40-årige Duncan Jones till TT Spektra i telefon från Los Angeles.

Hans fullständiga namn är Duncan Zowie Haywood Jones, och även om det kan vara lite kittlande udda att heta Zowie har han för sin karriär som filmskapare valt att heta Duncan Jones. Han gjorde långfilmsdebut häromåret med den hyllade lågbudgetfilmen ”Moon”, och har nu med ”Source code” fått så mycket beröm att han kallt kan konstatera:

– Jag är just nu i den utmärkta positionen att jag kan välja vad jag vill göra härnäst. En storfilm för en studio eller en independentfilm, det är upp till mig själv.

”Source code” berättar om en man som plötsligt vaknar upp i en annan mans kropp ombord på ett framrusande tåg. Alla, inte minst den vackra kvinnan mitt emot honom, verkar veta vem han är. Plötsligt exploderar tåget och alla omkommer. Mannen vaknar nu upp i en militär kommandocentral. Han får veta att han utsetts att försöka förhindra en andra explosion, inne i Chicago, och att han gång på gång kommer att föras tillbaka till tåget. Varje gång har han åtta minuter på sig att söka efter attentatsmannen eller ledtrådar till denne. Filmen har kallats ”en blandning av ”Måndag hela veckan” och ”Deja Vu”, vilket inte är helt fel.

– Jake Gyllenhaal och jag ville arbeta tillsammans. Han hade det här manuset. Det var väldigt allvarligt, och jag ville få in mer humor i det. Men tempot var fantastiskt och hela idén med filmen tilltalade mig.

Duncan Jones medger att man för att riktigt kunna uppskatta filmen måste koppla bort sina vanliga föreställningar om vad som kan vara realistiskt eller inte, och att det finns mycket att diskutera kring filmens slut.

– Fundera. Det finns ett riktigt sätt att tolka det, men det är en ”brain teaser”.

Jones har velat syssla med film sedan han var liten. Som barn gjorde han 8 mm-filmer tillsammans med pappa David, och han följde med när denne gjorde filmkarriär. Duncan Jones valde sedan en akademisk karriär innan han kom in på en filmskola.

– Jag har sedan dess gjort rockvideor och reklamfilm och när jag fick möjligheten att göra ”Moon” tog jag självfallet den.

”Moon”, som i Sverige släppts direkt på dvd, vann en mängd priser på olika festivaler och ledde till ”Source code”, som överösts med beröm.

Mer läsning

Annons