Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nolan ­chockad över framgången

Mycket talar för att ”The dark knight” kommer att peta ner ”Titanic” från förstaplatsen på listan över alla tiders mest sedda filmer. Regissören Christopher Nolan är förvånad.

– Vi ville självfallet att den skulle gå bättre än ettan, men det här ligger så långt bortom alla förhoppningar att det kändes svårt att tro på det.

”Ettan”, det är ”Batman begins” från 2005, som även den regisserades av Nolan och introducerade Christian Bale som den maskprydde brottsbekämparen. Filmen blev en stor framgång, både ekonomiskt och kritikermässigt. För många var det förvånande att Nolan, som tidigare gjort sig känd för hyllade men experimentella filmer som ”Memento”, hade gjort en actionfilm.

– För mig är varenda film jag gör ett experiment. Det var det inte minst med ”The dark knight”. För uppföljare blir oftast uppblåsta. Dom ska nödvändigtvis vara större och bättre än den första filmen, och till sist blir det så mycket att de spricker. När jag ser på uppföljare som jag tycker om, till exempel ”Gudfadern 2” och ”Rymdimperiet slår tillbaka”, så utvecklades de utan att förlora fokus på karaktärerna. Att lyckas med det, det är i mina ögon att experimentera.

”The dark knight” är enligt många mycket mörkare i tonen än ”Batman begins”, men Nolan håller inte riktigt med om detta.

– Jag tycker inte att den är speciellt mörkare. Jag tänker inte i termer som ljust och mörkt. Vad jag visar är hur de kriminella reagerar på Batman, jag följer det som storyn kräver. Men det finns inget blod och inga överdrifter i det som är en intensiv och våldsam berättelse.

Den mest hyllade insatsen i filmen görs av Heath Ledger, som spelar Jokern. Nolan, som också skrivit manuset, säger:

– Vi skrev en karaktär som är en anarkist. Därför är han en terrorist, ett hot mot samhället. Man kan se honom som en ungdomlig rebell, en tonåring med punkinfluenser, någon som har en uppenbarligen helt omotiverad lust att riva ner samhället.

Christian Bale har tidigare sagt att han kan tänkas sig ännu en Batman-film, men bara om Nolan regisserar. Denne vill ännu inte ta ställning.

– Jag orkar inte tänka på ännu en film nu. Den här blev klar bara för några veckor sedan. Jag vet inte om jag gör ännu en. Nu vill jag ha semester.

Gunnar Rehlin/TT Spektra