Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nordiskt musikpris till Finland

Nej, det blev inte Ale Möller, delvis med säte i Gävle konserthus, som får ta emot Nordiska rådets musikpris för 2009.

I stället den finske klarinettspelaren Kari Kriikku, som får priset för att han ”är en extraordinär virtuos på sitt instrument klarinetten. Hans utförande präglas av flexibilitet och en positiv spelmansglädje – han är en musikant i ordets finaste bemärkelse”, lyder delar av juryns motivering.

Kari Kriikku, född 1960, har studerat vid Sibelius-Akademin i Helsingfors och senare vidareutbildat sig i England och USA. Han har gjort prisbelönta inspelningar av verk skrivna av bland andra Carl Maria von Weber, Bernhard Crusell och Magnus Lindberg. Han är sedan 1998 konstnärlig ledare för den finska kammarorkestern Avanti.

Inför årets pris var Ale Möller Band och Loney Dear de svenska artister som var nominerade.

Prissumman är på 350 000 danska kronor, motsvarande nästan 480  000 svenska kronor och utdelningen sker under Nordiska rådets session i Stockholm i slutet av oktober. (GD-TT Spektra)