Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nordväst om Järbo går öringen till

JÄRBO
Det ligger sex sjöar som skaffat sig ett bra rykte nordväst om Järbo. Det handlar om Långsjön, Holmsjön, Kroksjön, Härnen, Stora Mörtsjön och Lommilamme, tillsammans på 25 hektar.

Annons
- Det här området är en pärla för alla fiskeintresserade, säger Ulf Stridsberg, fiskeexpert i Sandvikens kommun. Härnen är också handikappanpassad. Det finns också en övernattningsstuga vid Holmsjön och under hösten kommer det att byggas handikappramper även vid den sjön.
Här går det att fiska det mesta. I Långsjön finns bara ädelfisk och med tur går det också att dra upp en fjällröding. Långsjön har två vindskydd och två bryggor och det finns spänger utlagda för att spara naturen.
- I Holmsjön får det bara fiskas med flugspö, förklarar Ulf. Det är ett naturvatten där det går att få abborre, öring och regnbåge.
Här finns det också två vindskydd och med medel av Göranssonska fonden har övernattningsstugan ställts i ordning.
Kroksjön ligger lite avsides, men mycket vackert. Här finns parkering precis vid stranden, men sjön saknar vindskydd och brygga.
- Här finns ett naturligt öringbestånd, säger Stridsberg. Problemet är bara att sjön brukar växa igen under sensommaren.
Härnen har en timrat vindskydd och här finns både öring och regnbåge.
Stora Mörtsjön och Lommilamme är mer svårtillgängliga. Framför allt Lommilamme.
- Fördelen med de här sex sjöarna är att fiskekortet som gäller för alla sex är så pass billigt, menar Ulf Stridsberg. Det kostar 60 kronor dygnet.
JÖRGEN LARSSON