Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norra skolan rustas för nya elever

GÄVLE Norra skolan ska rustas upp för drygt 14 miljoner kronor för att stå klar för Vasaskolans elever till höstterminen.
En oenig kommunstyrelse gav i går klartecken för renoveringen.

Norra skolan, byggd 1885, har under lång tid förfallit. För att hindra huset från att falla ihop beställde Tekniska kontoret tidigare i år en grundförstärkning som var klar efter sommaren. 5,3 miljoner kronor var öronmärkta till den.
Efter nyår väntar, efter kommunstyrelsens klartecken, en inre och yttre upprustning av de forna ateljélokalerna till skollokaler. Socialdemokrater och moderater sade ja till renoveringen.
- Vi måste ta reda på det här huset, det har vi sagt i många herrans år och det är inte en dag för sent, säger Carina Blank, s, kommunalråd.
Gymnasieskolan kommer att bli trångbodd framöver och i Norra skolan får Vasaeleverna nya utrymmen.
De andra partierna, folkpartiet, vänsterpartiet, centern, miljöpartiet och kristdemokraterna, röstade nej. De reserverade sig och ville återremittera ärendet. De anser inte att något annat än en yttre rust är försvarbar i det rådande ekonomiska läget. De vill i stället se över möjligheterna att samordna grundskolans minskade lokalbehov med gymnasiets ökade behov för att på så sätt spara pengar.

Carina Blank menar att kommunen äger huset och då måste stå för lokalkostnaden oavsett vem som använder det. Inte heller går det att hyra ut eller sälja i nuvarande skick menar hon.
Nio miljoner kronor ska rusten kosta. En renoveringskostnad som är lite högre än för en vanlig fastighet säger Bo Rickegård, byggchef på Tekniska kontoret.
- Huset är antikvariskt skyddat.
Ändå är det billigare än det skulle ha blivit om renoveringen gjorts med de material och tekniker som skulle vara bäst ur bevarandesynpunkt.
- Vi har fått gjort det lite enklare, säger Bo Rickegård.

Anna Bagge
026-15 96 47
anna.bagge@gd.se