Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrlandets historia och hus ska bli bok: "Viktigt att dokumentera innan det försvinner"

Längs med kusten ligger kulturarven på rad – nu ska Norrlandets utveckling och dess vackra gamla hus bli en bok med massor av bilder och fakta.

Annons

De har tidigare fungerat som sommarvillor till bland annat grosshandlare och fabrikörer. Nu ska över hundra av Norrlandets ståtliga hus mellan Avan och Grubban inventeras, byggherrar efterforskas och områdets utveckling beskrivas i en ny bok av prisade hembygdsforskaren Birgitta Lundblad.

– Det behövs skrivas mycket om Gävles historia. Det här området är inte bara speciellt som sommarområde utan det handlar också väldigt mycket om Gävles handels- och industrihistoria. Det pågår stora förändringar på Norrlandet med nya byggnader och då är det viktigt att dokumentera så mycket som möjligt innan det försvinner, säger Birgitta Lundblad, som tidigare har skrivit om bland annat Villastaden och Engeltofta.

Till sin hjälp har hon en projektgrupp på en handfull personer som ska bistå med materialinsamling och bilder. Man ber även de boende i området om hjälp med äldre fotografier eller uppgifter om tidigare ägare.

– Vi kommer att behöva väldigt mycket hjälp, det är ett enormt material som ska gås igenom. Det är jätteviktigt att bevara det som en gång har varit. Man ser vid generationsskiften hur många foton och dokumentation som slängs bort och försvinner, säger Lars Sunemo som är med i projektgruppen.

Det finns redan ganska mycket skrivet om Norrlandet, säger Birgitta Lundblad, men en särskild del som hon vill utforska är de 15-talet föreningar som under olika perioder har ägt fastigheter i området. Dessutom ska boken berätta om utvecklingen från 1700-talets fäbodar och borgarjordar till 1800-talets herrgårdsliknande lantställen och 1900-talets sommarstugor.

Egentligen hade Birgitta Lundblad inte tänkt hoppa på något nytt stort projekt, men områdets historia lockade för mycket och det gäller att dokumentera innan värdefull information försvinner. Hon tycker bland annat att Gävle kommun är hänsynslösa när det kommer till att riva äldre byggnader.

– Det är för lätt att riva fastigheter. Dagsaktuellt är Sjötorp och där har det gått för långt, det är tveksamt om det går att bevara. Överlag måste man riva med stor omsorg och se vad man kan bevara. Jag tycker att det är väldigt tråkigt att det finns fastigheter som rivs när det sedan kommer upp hus som inte alls passar in i området, säger hon.

Planen är att boken ska vara klar för tryckning hösten 2018, men deadlinen är flexibel då man inte riktigt vet hur stort materialet blir.