Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norrlands-Posten

grundades 1837 av A.P. Landin som var chefredaktör till 1869, och tidningen trycktes på hans tryckeri i Gävle. Ambitionerna var att sprida liberalismens principer i hela Norrland och NP kom ut två, senare tre och fyra dagar i veckan. På grund av Landins kritik och opposition mot myndigheterna i politiska och kulturella frågor blev utgivningstillståndet indraget flera gånger och flygblad gavs ut som ersättning.
Efter nya utgivningsbevis startades tidningen om med namnet Nya NP, Nyare NP, Nyaste NP och Sjätte NP och levde 1845-1869.
NP hade med sina liberala idéer en ständig debatt med Gefleborgs Läns Tidning med konservativ inriktning, men båda tidningarna kämpade mot superiet och med olika utgångspunkter mot de frireligiösa rörelserna. NP agiterade mot tullar och skråväsende på 1840-talet och intresserade sig starkt för kulturfrågor.
Tryckeriet vid Stapeltorget förstördes vid stadsbranden 1869 och Landin flyttade från Gävle. NP fick en nedgångstid med slitningar mellan utgivare och redaktör, stabiliserades 1880 och blev daglig morgontidning 1897 med lokaler vid Drottninggatan 33. I början av 1920-talet fick tidningen nya lokaler på Norra Centralgatan 11, i hörnet mot Ruddammsgatan.
NP sammanslogs 1941 med Gefle-Posten och flyttades då till GP:s lokaler vid Nygatan.
I mitten av 1950-talet rekonstruerades NP och drevs av högerpartiet. Den välkände politiske skribenten T.G. Wickbom, sedermera informationschef vid Gränges, rekryterades till tidningen, som dock lades ner 1956. Lokalerna i hörnet Nygatan/Norra Köpmangatan försvann då fastighetsbolaget Anders Diös 1958 köpte huset för att riva och bygga nytt. Se även Tidningar.
Under tre år på 1980-talet gavs NP ut som lokal söndagstidning, först av moderata samlingspartiet med Theodor Sandgren som chefredaktör, därefter av affärsmannen Håkan Leijding. Hasselberg, G: Press och litteratörer (ingår i Ur Gävle stads historia); Hadenius, S: Två seklers press i Gästrikland (ingår i STF:s årsbok 1982, Gästrikland); Fyhrvall, O: Stadens banker, försäkringsbolag m.m. (ingår i Sveriges Handel och Industri i ord och bild).