Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Norrlandsfunktionen” kan slå till i Gävle

Liksom polisen kraftsamlar nu tullen i kampen mot den organiserade brottsligheten.
– Finns det ett intressant ärende eller fartyg i Gävle kan vi flytta en stor personalgrupp dit, säger Per Hellman, chef vid Tullverket.

2012 ska Tullverkets brottsbekämpning vara dubbelt så bra som 2007. För att åstadkomma detta inrättas den så kallade Norrlandsfunktionen. En specialstyrka av tullare ska ägna mer åt kriminalarbete och spaningar, och mindre åt tullens traditionellt mer dominerande uppgifter, kontroll av gods som passerar gränserna.

Norrlandsfunktionen kommer att ha sin organisatoriska bas i Umeå.

Men den kan befinna sig på uppdrag var som helst i ett område från Dalälven i Söder till Treriksröset i norr.

– Vi kraftsamlar mot grov organiserad brottslighet. Sådan finns överallt nuförtiden. Finns det ett intressant ärende eller fartyg i Gävle kommer vi också att befinna oss där, säger Per Hellman, som också är chef för den likaså nyinrättade nationella enheten vid Tullverkets högkvarter i Stockholm.

Den nationella enheten styr de operativa funktioner ute i landet.

I både Stockholm, Umeå och på andra orter i landet samverkar man med polisens nationella och regionala underrättelsecentra.

Sammanlagt är det åtta olika myndigheter som ökar sitt samarbete för att svara mot regeringens uppdrag att bekämpa den grova organiserade brottsligheten.

Tullverkets prioriterade insatser mot brott gäller främst narkotikasmuggling och illegal handel med alkohol och tobak.