Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norrländsk humorfullträff från Piteå

Det är lätt att tänka sig att en stor del av publikens lockades av Ronny Erikssons namn snarare än hans gamla proggband Euskefeurat. Helt fel ute var de ju i så fall inte heller. Komikerns mellansnack påminde mycket om hans komediföreställningar.

 

Men att Euskefeurat också handlar en hel del om musik stod klart efter ungefär en halv låt. Det var då den ganska väl tilltagna publiken började klappa med och gunga de mörkgröna plastmöblerna i takt.

Folktonerna var förstås mer svenska än irländska, men det var omöjligt att inte dra paralleller med de irländska folkrockarna The Pouges i sina röjigaste stunder.

Låtarna fick dock konkurrens av Ronny Erikssons historieberättande inramningar, som tillsammans med den lysande tajmingen fick folk att skratta så att hela Holmarnas dansbana skakade.

En kompis till sångaren har sett levern från en som supit i tre veckor och tänker aldrig mer äta lever.

I Norrbotten kan det vara så kallt att fåglarna fryser i luften.

En avlägsen släkting till Eriksson dog när hon var ute och gick och fick en frusen orre i skallen.

Om man nu ens kan skilja musiken och skrönorna åt. Ibland fortsätter historien in i den efterföljande låten och tvärtom.

Tillsammans flätade de en myllrig och välbalanserad väv av skrönor, folkmusik, vitsar, rock och humoristisk vänsterpropaganda.

– Vi kan egentligen ingenting. Det är därför vi blandar så många stilar att det inte märks, sa Ronny Eriksson.

Om det är sant att de inte riktigt har koll på vad de gör eller inte spelar egentligen ingen roll. I kombinationen folkrock och underhållning är det knappast något band i Sverige som kan slå Piteåbandet på fingrarna.