Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norrsundet – en vit fläck på maktkartan

De norra delarna av kommunen saknar helt representanter i fullmäktige.
– Det märks. Vi får verkligen strida för vår sak, säger Elisabeth Meijer, ordförande i Norrsundets IF.

Annons

LÄS ÄVEN:

KF-granskningen: Politikerna nobbar Gävles miljonprogram

Karta: Se i vilka områden KF-ledamöterna bor

Chefredaktören: Därför granskar GD Gävles makthavare

Ingen av de 65 ordinarie ledamöterna i Gävles kommunfullmäktige bor i Norrsundet, Hamrångefjärden, Bergby eller Axmar. Om fullmäktige helt skulle representera invånarantalet där borde det bo åtminstone två ledamöter i området. Bristen på representation märks, enligt Elisabeth Meijer.

– Så fort vi kommer med en framställan om något så finns det inga pengar, men när det gäller Gävle finns det hur mycket pengar som helst, säger hon.

Föreningen har exempelvis länge stridit för att få en ishall i stället för den utomhusrink som finns i dag. Kylaggregatet är gammalt och det tar lång tid och är onödigt kostsamt att kyla ner planen.

– Vi var tvungna att dra ur vårt A-lag ur serien i höstas eftersom spelare gick till andra klubbar. Och smålagen har vi lagt ner. Det är inte så kul att stå ute i regn och rusk, säger Elisabeth Meijer.

Dessutom är 27 lampor i elljusspåret trasiga. Något är fel med elkretsarna, men det går inte att klättra upp i stolparna eftersom de är ruttna.

Susanne Norén, verksamhetssamordnare för allaktivitetshuset Fyren i Norrsundet, delar Elisabet Meijers bild av kommunens norra delar är bortglömda.

– Det skulle naturligtvis vara enklare om någon politiker bodde här. När ingen företräder oss måste vi jobba kreativt och ideellt tillsammans för att synas, säger hon.

En fråga som länge har varit aktuell är företagsetableringar efter fabriksnedläggningen.

– Jag kan förstå att det är en svår fråga. Man har hela tiden sagt att ingen vill bo här, men den trenden har vänt nu. Då borde politikerna ligga lite i framkant, exempelvis när det gäller möjligheten för äldre i egna hem att flytta till ett tryggt boende, säger Susanne Norén.

Även Svante Wallberg, ordförande för Hamrånge företagarförening, ser bristen på representation i fullmäktige som ett problem.

– Det finns politiker som inte ens känner till var kommungränsen går. Det har hänt att vi ringt Gävlepolitiker som svarat att vi ska vända oss till vår kommun, säger han.

En viktig fråga för bygden är att få till ett tågstopp i Bergby.

– Men det händer inget. När man tar upp samma fråga gång på gång så tröttnar man lite tyvärr, säger han.

Men Miljöpartiets kommunalråd Roger Persson berättar att politikerna kämpar för ett tågstopp i Bergby. Han tror att det kan bli verklighet när Trafikverket går vidare med planerna för dubbelspår norrut. Kommunen har tagit fram en översiktsplan i ett försök att snabba på processen.

Det kan annars vara svårt att motivera stora investeringar i exempelvis idrottshallar på orter där det bor relativt få invånare, menar Roger Persson.

Men han medger att det är ett problem att vissa kommundelar helt saknar representation i fullmäktige.

– Om politiker lever och bor där är det förstås lättare att se och förstå de behov som finns. Samtidigt är det alla politikers ansvar att synas även i områden där vi inte bor. Där kan vi bli bättre, säger han.

En åsikt som Moderaternas kommunalråd i opposition, Inger KällgrenSawela, delar.

– Jag tror att de som bor i norra kommunen känner sig ganska besvikna på oss politiker och jag förstår dem. Vi borde vara mer aktiva där, säger hon.